Annons

Om mellanöstern

Bitte Hammargren

Bitte Hammargren

Iraks återvalde president Jalal Talabani (mitten) var blixtsnabb med att ge uppdraget till Nouri al-Maliki att bilda regering, vilket ledde till att sunniarabiska parlamentariker marscherade ut ur parlamentet i protest.

Foto: AP/Karim Kadim


Om det smutsiga spelet inför regeringsbildningen i Iraken rekordlång process på mer än åtta månader – skrev vi om i gårdagens SvD.

Den som vill ha mer kött på benen och läsa fler detaljer om hur spelet har gått till kan läsa i en djuplodande beskrivning i Iraq and Gulf Analysis.

Där berättas till exempel om hur avgörandet kom när den nu återvalde premiärministern Nouri al-Maliki lyckades vinna över sadristerna på sin sida (allt annat än USA:s kompisar) . Och om hur den nu återvalde presidenten Jalal Talabani inte utnyttjade sin möjlighet att påverka regeringsbildningen och därmed främst ser ut att få ceremoniella uppgifter.

Maliki har också framgångsrikt lyckats splittra Iyad Allawis valallians Iraqiyya – för att förhindra att den som fick flest röster i valet skulle kunna bli regeringsbildare.

Om bloggen


Bitte Hammargren bloggar om det händelserika Turkiet och Mellanöstern. Var SvD:s korrespondent för Turkiet och Mellanöstern 2001-2012. Medverkar regelbundet i SvD, numera som frilans.
Baserad i Stockholm men är ofta på resa.

Mottagare av Publicistklubbens stora pris 2008.

Kom hösten 2014 ut med boken Gulfen – en framtida krutdurk (Leopard förlag).

Kontakta Bitte Hammargren