Annons

Om mellanöstern

Bitte Hammargren

Bitte Hammargren

ISTANBUL

En av Turkiets mest kända och långlivade kolumnister har fått avgå för en grov slutkläm i en krönika, riktad mot premiärminister Recep Tayyip Erdogan. Premiärministern nöjer sig inte med kolumnistens ursäkt och avgång utan kräver nu hans huvud på ett fat.

Tillsammans med energiminister Taner Yildiz har Erdogan stämt kolumnisten, Oktay Eksi. Samtidigt kräver premiärministern att Eksi sparkas från sin toppost i en turkisk pressorganisation.

Det som blev droppen denna gången för Erdogan – en ledare som ofta visar sin vrede – var en krönika som kritiserade AKP-regeringens planer på att reglera vattendrag i nordöstra Turkiet och bygga 22 nya kraftverksdammar i ett naturskönt område nära Svarta havskusten, Ikizdere-dalen.
(Se bilder från dalen).
Det finns fler sådana kontroversiella kraftverksplaner i Turkiet – som Hasankeyf i sydöstra Turkiet, där ett kraftsverksbygge kommer att leda till översvämning av ovärderliga, uråldriga kulturarv från det gamla Mesopotamien – något som borde stå på Unescos världsarvslista.

Oktay Eksi, som i 36 år haft en framträdande position i den stora dagstidningen Hürriyet, avslutade sin numera berömda krönika med en släng åt premiärminister Erdogan och hans ministrar. Han anklagade dem för att vara redo att sälja sina egna mödrar – underförstått som rena hallickar.

Sexism är inte alltför ovanligt i turkiska medier, men Eksis tillmäle fick premiärministern att gå i taket.
– Jag tänker inte bekämpa dem, jag tänker starta ett krig mot dem. Ni ska få se vad som kommer att hända, sade premiärministern om Eksis medieföretag samma dag som krönikan publicerades.

Den tidigare så inflytelserike kolumnisten bad om ursäkt och avgick från sin toppställning i Hürriyet för att rädda dess ägare, Dogangruppen, från nya dyrbara drabbningar med den politiska makten. Men Eksi sitter – än så länge – kvar i toppen för en turkisk pressorganisation.

Det tänker inte premiärministern finna sig i. Samtidigt som han stämt kolumnisten kräver han att pressorganisationen ger Eksi silkessnöret.

Detta har självfallet blivit en snackis i turkiska medier. Konflikten berör såväl journalistisk etik som maktkampen mellan AKP-ledaren och Dogangruppen, miljö- och kulturintressen kontra ekonomi och tillväxt, samt det som många ser som premiärministerns alltmer arroganta ledarstil.

Även inom Dogangruppen har den tidigare så mäktige kolumnisten kritiserats för sitt ordval. Men många av dem som å ena sidan anser att kolumnisten gjorde en överläpning i sin krönika, är å andra sidan oroade över premiärministerns agerande mot regeringskritiska medieföretag. Vem som ska få skriva i Hürriyet bör inte avgöras av premiärministern utan av läsarna, skriver Tarhan Erdem, en annan kolumnist i Dogangruppen.

Om bloggen


Bitte Hammargren bloggar om det händelserika Turkiet och Mellanöstern. Var SvD:s korrespondent för Turkiet och Mellanöstern 2001-2012. Medverkar regelbundet i SvD, numera som frilans.
Baserad i Stockholm men är ofta på resa.

Mottagare av Publicistklubbens stora pris 2008.

Kom hösten 2014 ut med boken Gulfen – en framtida krutdurk (Leopard förlag).

Kontakta Bitte Hammargren