Om mellanöstern

Bitte Hammargren

Bitte Hammargren

ALEXANDRIA, Egypten

Blockaden mot Gaza är en av de värsta kränkningarna av mänskliga rättigheter på jorden, säger USA:s förre president Jimmy Carter efter det att hans kolleger bland The Elders – en samling världspolitiska veteraner – just har besökt Gaza.

Blockaden måste hävas fullständigt, säger Jimmy Carter i ett uttalande som har gett eko i Mellanöstern, inte minst här i Egypten där vanliga medborgare är väl medvetna om vilka umbäranden som palestinierna på andra sidan gränsterminalen i Rafah lever under.

Jimmy Carter var inte själv var med på The Elders resa till den isolerade enklaven där avloppsvatten fortsätter att strömma ut i Medelhavet för att invånarna inte får ta in teknisk apparatur, där exportgrödorna går till spillo för att jordbrukarna inte får exportera och där FN tvingas porta skolbarn för att de inte har cement till nya skolbyggen.

”Förväntningarna i regionen är mycket låga på de nuvarande samtalen mellan Israel och palestinierna. En grundval för hopp är att saker och ting förbättras, men det sker ingen förbättring i Gaza. Hur ska man förvänta sig att människor utan hopp ska tro på en bättre framtid?” säger Jimmy Carter.

Det är inte många som släpps in i Gaza, för blockaden gäller även resor ut och in.

Men det fåtal utlänningar som tillåts resa in i Gaza ser i stort sett alla samma sak: att offren för blockaden finns bland samhällets svagaste, barnen, de fattigaste, civilsamhället och de krafter som kämpar för tolerans. Den fortsatta blockaden gäller så gott som all export samt import av väsentlig teknisk apparatur, byggvaror för återuppbyggnad och råvaror till industrierna.

Irlands förra president Mary Robinsin, ledaren för De äldste – The Elders – förklarade efter sitt besök i Gaza att det krävs en mycket större insikt i hur akut läget är.

”Människor är trötta efter nära två årtionden av (freds)samtal. De säger till oss om och om igen att det är för mycket fokusering på processen och för lite på resultaten. De frågar sig om USA och och den internationella kvartetten (USA, FN, EU och Ryssland) är mer intresserad av konflikthantering än av konfliktlösning”.


Foto: MALIN HOELSTAD

Barnen i Gaza är rena motsatsen till den förfärliga miljö de växer upp i, anser John Ging som är platschef för FN-organet UNRWA i Gaza. ”Jag kan inte tänka mig mer öppna och kreativa barn med bättre återhämtningsförmåga”, säger han.

Tillsammans med SvD-fotografen Malin Hoelstad har jag nyligen besökt Gaza vilket resulterat i fyra artiklar: om det farliga fisket i Gazas krympande vatten, om FN:s frustration över att tvingas utestänga 40 000 barn som vill gå i skolan, om den interna kamp som förs varje dag mot intoleranta krafter.

Samt om det utsatta läget för Gazas jordbrukare som inte får exportera sina grödor, trots att det skulle kunna lyfta invånarnas ekonomi.

Om bloggen


Bitte Hammargren bloggar om det händelserika Turkiet och Mellanöstern. Var SvD:s korrespondent för Turkiet och Mellanöstern 2001-2012. Medverkar regelbundet i SvD, numera som frilans.
Baserad i Stockholm men är ofta på resa.

Mottagare av Publicistklubbens stora pris 2008.

Kom hösten 2014 ut med boken Gulfen – en framtida krutdurk (Leopard förlag).

Kontakta Bitte Hammargren
Fler bloggar