Om mellanöstern

Bitte Hammargren

Bitte Hammargren

”Helt oacceptabelt”, säger Vatikanen i dag om Nobelkommitténs val av medicinpristagare, Robert Edwards.Vatikanens akademi för liv stämmer inte i den globala hyllningskören.

Som alla vet vid det här laget – och som SvD:s läsare visste redan i morse genom Inger Atterstams avslöjande om vem som skulle få Nobels medicinpris – kan över 4 miljoner individer världen tacka Robert Edwards för att de finns till.

Så även i många konservativa islamiska länder, vilka har en öppnare syn på konstgjord befruktning än Vatikanen. Ett islamiskt-fundamentalistiskt land som Saudiarabien tillåter provrörsbefruktning, IVF, till skillnad från de kristna fundamentalisterna i Vatikanen.

Även i abortfrågan har Saudiarabien ett flexiblare synsätt än Heliga stolen.

De islamiska rättslärda i Saudiarabien godkänner också abort på ett tidigt stadium om moderns eller fostrets liv är hotat, enligt chefen för FN:s Befolkningsordan UNFPA, saudiskan Toraya Obaid.


Om bloggen


Bitte Hammargren bloggar om det händelserika Turkiet och Mellanöstern. Var SvD:s korrespondent för Turkiet och Mellanöstern 2001-2012. Medverkar regelbundet i SvD, numera som frilans.
Baserad i Stockholm men är ofta på resa.

Mottagare av Publicistklubbens stora pris 2008.

Kom hösten 2014 ut med boken Gulfen – en framtida krutdurk (Leopard förlag).

Kontakta Bitte Hammargren
Fler bloggar