Om mellanöstern

Bitte Hammargren

Bitte Hammargren

En intervju med PKK:s andreman Murat Karayilan på israelisk TV, Channel 2, har självklart blivit förstasidesstoff i Turkiet – och den lär inte hjälpa till att läka såren mellan gamla allierade, Israel och Turkiet.

– Vi kräver att Israel slutar hjälpa dem som försöker krossa vår frihetskamp, säger Karayilan till Channel 2 från hemlig plats i norra Irak, där PKK har sina baser.

– Våra fiender är också Israels fiender, säger mannen som representerar den kurdiska organisation som är en politisk realitet i Turkiet, men som samtidigt är förbjuden och terroriststämplad inte bara i den turkiska republiken utan också i EU och USA.

Karayilans uttalanden kommer att spä på den turkiska allmänhetens misstro mot Israel, heter det i turkiska tidningar.

– Länken mellan Israel och PKK kommer upp till ytan på ett odiskutabelt tydligt sätt, säger Sedat Laçiner, som leder Centret för studier av Mellanöstern och Afrika vid International Strategic Research Organization (USAK) i Ankara. Han gör sitt uttalande för tidningen Today’s Zaman.

Men en israelisk regeringskälla tillbakavisar uppgiften om denna länk i samma tidning:

– Professor Laçiners påståenden är falska och grundlösa. Vi ser PKK som en terroristorganisation och stödjer Turkiets kamp mot terror, säger källan.

Men Karayilan sträcker ut en tydlig hand till Israel. Han uttrycker sin förvåning över att Israel söker försoning med premiärminister Recep Tayyip Erdogan.

– Mer än någon turkisk regeringschef har denne premiärminister sökt stärka banden med Hizbollah och Syrien. Han omfamnar Ahmadinejad och prisar Hamas. Är ni säkra på att han är er vän?

I Turkiet är det samtidigt många som tror att det inte är en slump att PKK på försommaren gjorde en attack mot en turkisk flottbas i Iskenderun, där sju flottister dödades, samtidigt som den israeliska flottan gjorde sin räd mot Gazakonvojen på internationellt vatten, där åtta turkiska medborgare och en ung amerikan av turkiskt ursprung sköts ihjäl.

Frågan som många håller ögonen på – både i Israel, Turkiet och omvärlden – är hur det ska gå med det djupa militära samarbetet.

Israel har till Ankara bland annat sålt drönare, förarlösa plan, som den turkiska militären använt i sin jakt på PKK.

Men den blodiga räden mot Frihetsflottan, Ship to Gaza, har lett till djup misstro mellan Ankara och Jerusalem.

Enligt pressuppgifter kommer inte Turkiets president Abdullah Gül och hans israeliske motsvarighet Shimon Peres att mötas som planerat. Peres hävdar att Gül har ställt oacceptabla villkor – underförstått att Israel ska be om ursäkt för räden mot passagerarfartygt Mavi Marmara i Gazakonvojen – medan Gül säger att något sådant möte inte varit planerat.

Däremot planeras för en ny konvoj som ska sätta kurs mot Gaza, med Istanbul som en anhalt på vägen. Den 18 september avseglade en frivillig Gazakonvoj från Storbritannien som ska komma till Istanbul den 27 september, enligt Anatolia News Agency.

I Israel anser sig säkerhetsanalytiker säkra på att den förra Gazakonvojen inte bara drevs av frivilligorganisationen IHH i Turkiet utan även hade stöd från högsta ort i Ankara.

Om bloggen


Bitte Hammargren bloggar om det händelserika Turkiet och Mellanöstern. Var SvD:s korrespondent för Turkiet och Mellanöstern 2001-2012. Medverkar regelbundet i SvD, numera som frilans.
Baserad i Stockholm men är ofta på resa.

Mottagare av Publicistklubbens stora pris 2008.

Kom hösten 2014 ut med boken Gulfen – en framtida krutdurk (Leopard förlag).

Kontakta Bitte Hammargren
Fler bloggar