Annons

Om mellanöstern

Bitte Hammargren

Bitte Hammargren

ISTANBUL

Sammanräkningen av rösterna i den turkiska folkomröstningen blev allt annat än en rysare. På några timmar var det klart och siffrorna för jasidan – 58 procent mot 42 för nej – slog alla prognosmakares förväntningar.

Det prokurdiska partiet BDP:s bojkottmaning ledde till en förkrossande övervikt för jasidan i de kurdiska områdena. I Diyarbakir fick jasidan hela 94 procent mot 6 proc för nej. I Hakkari inte långt därifrån blev det 93 mot 7.

I Istanbul blev det också en klar övervikt för ja: 55-45.
Men Izmir på västkusten är ett sista starkt fäste för programmatiskt sekulära CHP: 38 proc ja, 64 proc nej.
Enligt de siffror som nu presenteras på turkisk television verkar valet, precis som väntat, ha avgjorts i Anatoliens inland, och då inte minst i de kurddominerade områdena.

Nu återstår att se om AKP-regeringen med premiärminister Erdogan i spetsen kan hantera denna seger på ett sätt som inte splittrar nationen ännu mer och spär på oron hos dem som tror att han ska driva nationen mot en islamisering.

Men jag har träffat många inbitna sekularister som bestämde sig för att rösta ja, eftersom de tycker att fördelarna i författningsförändringarna överväger – även om de är kritiska till att presidentens utnämningsmakt för författningsdomstolens domare blir större än parlamentets.
Med detta resultat fortsätter dock generalernas återgång mot barackerna, bort från den politiska maktens centrum.
Och i AKP-högkvarteret jublar man ikväll. Det här betyder också att ännu ett formellt hinder mot EU-medlemskap undanröjs.

Men blir det också jubel senare ikväll när Turkiet spelar sin VM-finalmatch i basket mot USA här i Istanbul? Jag skulle tro att även Erdogan och hans segersida kommer att se på den matchen.

Om bloggen


Bitte Hammargren bloggar om det händelserika Turkiet och Mellanöstern. Var SvD:s korrespondent för Turkiet och Mellanöstern 2001-2012. Medverkar regelbundet i SvD, numera som frilans.
Baserad i Stockholm men är ofta på resa.

Mottagare av Publicistklubbens stora pris 2008.

Kom hösten 2014 ut med boken Gulfen – en framtida krutdurk (Leopard förlag).

Kontakta Bitte Hammargren