Annons

Om mellanöstern

SvD

SvD

ISTANBUL

Det blir till att zappa mellan tv-kanalerna i kväll för den som tittar på turkisk television. Samtidigt som rösterna nu räknas från dagens folkomröstning om 26 ändringsförslag av grundlagen förbereder sig Turkiets basketlag för kvällens rysare: VM-final mot USA.

Den första frågan splittrar nationen. I den andra står landet enat. Jublet visste knappt några gränser efter semifinalen mot Serbien i går kväll. Och hur ska det gå om några timmar i Sinan Erdem-stadion i Istanbul, när hemmalagets ”tolv jättar” möter USA?

Matchresultatet i folkomröstningen verkar dock snart vara klart. Enligt de preliminära resultaten har regeringssidan med premiärminister Recep Tayyip Erdogan redan skäl att jubla. När 94 procent av rösterna var räknade ska ja-sidan ha fått hela 58 procent, heter det enligt CNN Türk.

Det är långt över prognoserna i de senaste opinionsmätningarna.

Om bloggen


Bitte Hammargren bloggar om det händelserika Turkiet och Mellanöstern. Var SvD:s korrespondent för Turkiet och Mellanöstern 2001-2012. Medverkar regelbundet i SvD, numera som frilans.
Baserad i Stockholm men är ofta på resa.

Mottagare av Publicistklubbens stora pris 2008.

Kom hösten 2014 ut med boken Gulfen – en framtida krutdurk (Leopard förlag).

Kontakta Bitte Hammargren