Annons

Om mellanöstern

Bitte Hammargren

Bitte Hammargren

Då och då ser man uttrycket ”moderat” (i betydelsen måttfull) användas om Egypten.

Men den benämningen gäller möjligen bara Egyptens hållning till USA, EU och Israel.

De egyptiska medborgare – och i ännu högre grad flyktingar från andra arabiska eller afrikanska länder – som drabbas av korruptionen, polisvåldet eller rättslösheten i den egyptiska statsapparaten kan inte kalla staten måttfull.

I dagens SvD berättar jag från Kairo om en dödsmisshandel av en ung Alexandriabo, Khaled Said, som upprört en hel nation.

I går inleddes rättegången mot två polismän, men förhandlingarna bordlades till den 25 september.

Polismännen har inte blivit åtalade för mord utan för misshandel och olagligt gripande. Men föräldrarna till Khaled Said, vars skalle krossades mot en trappa av de båda polismännen i vittnens närvaro, försöker nu få åtalet ändrat till mord.

De båda åtalade polismännen, Mahmoud Salah, t h, och Awad Ismail, t v, stod bakom galler när rättegången inleddes i Alexandria i dag. Men domaren bordlade förhandlingarna till slutet av september. Foto: AP/Nasser Nasser

Fallet har också lyckats samla en bred skara i Egyptens annars splittrade opposition – och människor som normalt sett inte bryr sig om politik alls.

Inrikesministeriets förklaring att Khaled Said ska ha kvävts till döds när han försökt svälja knark underkänns av röster i Egyptens civila samhälle, som kräver en ny och oberoende obduktion.

På det enda rehabiliteringscentrum som finns för tortyrskadade i Egypten påpekar man att det blödde från Khaled Saids öron och näsa, vilket brukar vara tecken på en skallskada.

Om bloggen


Bitte Hammargren bloggar om det händelserika Turkiet och Mellanöstern. Var SvD:s korrespondent för Turkiet och Mellanöstern 2001-2012. Medverkar regelbundet i SvD, numera som frilans.
Baserad i Stockholm men är ofta på resa.

Mottagare av Publicistklubbens stora pris 2008.

Kom hösten 2014 ut med boken Gulfen – en framtida krutdurk (Leopard förlag).

Kontakta Bitte Hammargren