Annons

Om mellanöstern

Bitte Hammargren

Bitte Hammargren

En tvåbarnsmamma i Iran, Sakineh Mohammadie Ashtiani, riskerar avrättning genom stening. Straffet går enligt Amnesty International till så att hon först ska bli nedgrävd till brösthöjd innan stenarna kastas mot henne. Stenarna ska samtidigt vara så små att de inte dödar omedelbart men tillräckligt stora för att framkalla smärta.

För fem år sedan utsattes den fängslade tvåbarnsmamman för 99 piskrapp inför ögonen på sina då minderåriga barn – varvid hon ”bekände” det hon anklagades för: ”äktenskapsbrott”, eller otrohet inom äktenskapet.

Hennes nu 22-årige son har berättat för CNN om de hjärtskärande besöken han gör hos sin mamma i fängelset i Tabriz varje vecka. Sonen bedryrar att hans mamma är oskyldig.

Samtidigt protesterar Amnesty International mot att Mohammad Reza Haddadi riskerar att hängas i dag för ett brott han anklagas för att ha begått när han var 15 år.

Föräldrarna informerades om att de skulle ta ett sista farväl av sin son på söndagen. I dag på morgonen skulle han avrättas i ett fängelse i staden Shiraz.

”Iran måste omedelbart upphöra med dödsstraff för minderåriga och att verkställa avrättningar av dem som redan dömts”, skriver Amnesty.

Parallellt med att dödsstraffet används allt oftare i Iran – ibland i strid med iransk lag – har domarna i det Hamasstyrda Gaza börjat utdöma dödsstraff.

Befolkningen i Gaza har i växande grad fått uppleva en ärkekonservativ islamisering.

I tisdags dömdes den 23-årige Atiya Abdul Khaleq Farajallah från flyktinglägret Nuseirat till döden genom hängning för mordet på en 11-åring med samma efternamn.

Hans mamma säger att 23-åringen lider av en mental störning.

Den palestinska människorättsorganisationen Palestinian Center for Human Rights protesterar mot dödsdomen och kräver att ett moratorium – ett stopp – införs mot dödsdomar.

Dödsstraff är tillåtet enligt palestinsk lag men måste undertecknas av president Mahmoud Abbas för att vinna laga kraft. Han har som president inte undertecknat några dödsdomar.

Om bloggen


Bitte Hammargren bloggar om det händelserika Turkiet och Mellanöstern. Var SvD:s korrespondent för Turkiet och Mellanöstern 2001-2012. Medverkar regelbundet i SvD, numera som frilans.
Baserad i Stockholm men är ofta på resa.

Mottagare av Publicistklubbens stora pris 2008.

Kom hösten 2014 ut med boken Gulfen – en framtida krutdurk (Leopard förlag).

Kontakta Bitte Hammargren