Annons

Om mellanöstern

Bitte Hammargren

Bitte Hammargren

Hebron i hjärtat av Västbanken är en het stad. Där ligger heliga platser för både judar och muslimer. Och där lever knappt 200 000 palestinier tätt intill Israels hårdast ideologiskt drivna bosättare. Bosättarna är inte mer än 500 i Hebrons gamla stad, men de skyddas av israeliska soldater.

Stämningen i Hebrons gamla stad är ständigt laddad.

– Jag hatar att vara här. Men jag får inte tala med pressen, sade en ung israelisk värnpliktig på post utanför bosättningen Beit Hadassa en kylig morgon när jag var där för att se hur ekumeniska följeslagare skulle lotsa barn till skolan.

De palestinska skolbarnen är rädda för stenkastning och trakasserier från Beit Hadassa som ligger på deras skolväg. Men de värnpliktiga soldaterna har till uppdrag att skydda bosättarna, inte skolbarnen.

Hebron betyder avspärrade gator, risk för våld och skottlossning – och över gatorna i Gamla stan hänger palestinier ut nät för att skydda sig mot de sopor och bajsblöjor som bosättare kastar ned mot dem. I denna stad tog Hamas hem samtliga mandat i personvalet när palestinierna gick till val 2006.

Avståndet till stränderna, diskoteken och barerna i Tel Aviv känns mycket långt.

Men det var kanske dit som sex unga värnpliktiga israeler längtade när de under några videofilmade sekunder dansade till en diskolåt på Hebrons ödsliga gator – en scenförändring värdig en Monty Pythonfilm. Klippet till låten Tik Tok av Kesha har blivit en hit på YouTube.

De sex riskerar disciplinstraff av armén, skriver tidningen Yediot Aharonot. Men deras danssnutt fortsätter att spridas över världen. Humor är en effektiv protest.

Mycket talar för att dansarna i Hebron är inspirerade av amerikanska soldater i Afghanistan som dansade till en Lady Gaga-låt. USA-soldater riskerar nu åtal för dansen på basen i Afghanistan.

Här kommer dansarna på en USA-bas i Afghanistan:

Om bloggen


Bitte Hammargren bloggar om det händelserika Turkiet och Mellanöstern. Var SvD:s korrespondent för Turkiet och Mellanöstern 2001-2012. Medverkar regelbundet i SvD, numera som frilans.
Baserad i Stockholm men är ofta på resa.

Mottagare av Publicistklubbens stora pris 2008.

Kom hösten 2014 ut med boken Gulfen – en framtida krutdurk (Leopard förlag).

Kontakta Bitte Hammargren