Annons

Om mellanöstern

Bitte Hammargren

Bitte Hammargren

Nu finns åter det choklad och porslin på butikshyllorna i Gaza, sedan Israel lättat på blockaden. Men den som behöver cement för att reparera sitt krigsskadade hus får ännu vänta, eller betala de högre priserna för smuggelvaror från Sinaiöknen. Frågan är om president Obama låter sig nöja med den situationen när premiärminister Benjamin Netanyahu besöker honom i Vita huset på tisdag.


En israelisk arbetare lastar om varor på den israeliska sidan av gränsterminalen Kerem Shalom för vidare transport till Gaza. Israel tillåter efter tre års hård blockad åter att konsumtionsvaror förs in i Gaza, men råvaror får inte passera.

Foto: AP/Tsafrir Abayov

Israel bestämmer fortfarande exakt vilka varor som får föras in eller ut. Det betyder fler varor, men inte ett fritt flöde.

Den israeliska frivilligorganisationen Gisha, som noga följer isoleringspolitiken, berättar att följande begränsningar ännu gäller mot Gaza:

* Import av råvaror är fortfarande förbjudet (vilket betyder att de lokala industrierna inte kan komma i gång och att tusentals krigsskadade fastigheter får vänta på byggmateriel)

* Inget talar för att exporten från Gaza ska återupptas (vilket drabbar det lokala näringslivet och odlarna och därmed chansen att bryta Gazabornas biståndsberoende)

* Det är fortsatt mycket begränsat resande – de som får passera nålsögat är ”humanitära fall” och tjänstemän vid internationella organisationer.

* De stränga inskränkningarna för resor mellan Gaza och Västbanken ser ut att bestå för palestinier även fortsättningsvis.

Den som vill fördjupa sig i statistiken hittar uppgifter här om antalet lastbilar som körs in nu och hur det står i proportion till behoven.

De lättnader i blockaden som Israel hittills har tillåtit hjälper inte palestinier som vill ha fri tillgång till råvaror som cement, skriver Reuters utsände i Gaza – som här i en artikel i den libanesiska tidningen Daily Star. Konsumtionsvaror är visst bra för dem som har råd, men de fattiga har andra prioriteringar.

Israel gör också kopplingar till fängslandet av Gilad Shalit, nu på fjärde året.


En affisch av Gilad Shalit utanför premiärminister Netanyahus residens. Shalit hålls fängslad på hemlig plats i Gaza.

Foto: AP

Men för att få den 23-årige Shalit fri kommer det att krävas en fångutväxling.

” Shalit får inte släppas om inte alla våra fångar släpps” står det med hebreisk skrift på plakaten när kvinnor i Gaza demonstrerar utanför ett av Hamas högkvarter. Valet av alfabet visar att detta budskap framför allt är avsett för en israelisk publik.

Foto: AP Photo/Khalil Hamra

Premiärminister Benjamin Netanyahu för fram säkerhetsargument mot en fångutväxling. Men den vänsterliberala tidningen Haaretz håller i en ledare inte med och citerar Avi Mizrahi, befälhavare på Västbanken.

– Jag är inte rädd för att dessa terrorister ska komma tillbaka (till Västbanken), säger han på frågan om den israeliska militären klarar att palestinier som har blod på sina händer kommer tillbaka till sina hemorter.

Haaretz kolumnist Gideon Levy skriver om de tusentals palestinska fångarna i israeliska fängelser:

”De har också familjer vars livs har slagits sönder. De flesta är inte mördare, en del är politiska fångar i varje bemärkelse; andra är ”förhandlingskort” eller personer som kastat sten eller Molotovcocktails eller burit kniv. De har suttit i fängelse i åratal. Nästan alla har dömts av en militärdomstol; skillnaden mellan det senare och en domstol är som mellan en militärorkester och musik”.

Tillbaka till blockaden av Gaza:

Vapen och sprängämnen får enligt en FN-resolution inte föras in till det Hamasstyrda Gaza. Men den springande punkten är vad Benjamin Netaynahus regering klassar som varor med ”dubbla användningsområden”. Israel har en annan tolkning än EU.

EU:s utrikeschef Catherine Ashton, som har besökt Gaza denna vår, vill se en politik som gör att ”människor kan bygga upp sina hem, bygga skolor, förbättra infrastrukturen, tillåta näringslivet att komma i gång igen så att Gazaborna kan leva normala liv”.

Och jordbruket behöver konstgödsel, konstaterade utrikesminister Carl Bildt under en pressträff på fredagen.

Det är ganska betecknande för nivån i de internationella diskussionerna. De har svårt att lyfta sig från gödselnivån. Även om det är nog så viktigt, är det ju långt från det som fredssamtal skulle handla om: gränser, flyktingar och Jerusalemfrågan.

Så frågan för dagen är om president Obama tycker att bygg- och råvaror ska stå på svarta listan även fortsättningsvis. Eller om han vill något mer.

·

Om bloggen


Bitte Hammargren bloggar om det händelserika Turkiet och Mellanöstern. Var SvD:s korrespondent för Turkiet och Mellanöstern 2001-2012. Medverkar regelbundet i SvD, numera som frilans.
Baserad i Stockholm men är ofta på resa.

Mottagare av Publicistklubbens stora pris 2008.

Kom hösten 2014 ut med boken Gulfen – en framtida krutdurk (Leopard förlag).

Kontakta Bitte Hammargren