Om mellanöstern

Bitte Hammargren

Bitte Hammargren

I dagens SvD skriver vi om avrättningarna i Iran, och nu senast om de fem iranska kurder som avrättades på söndagen. Många fler – oklart hur många – väntar i iranska dödsceller. Men internationell uppmärksamhet kan rädda åtminstone några av dessa dödsdömda till livet, tror MR-aktivister.

En läsare som har hört av sig vill samtidigt rikta uppmärksamhete på de tre unga amerikaner som sitter i iranskt fängelse sedan de greps vid ett gränsområde nära Irak för nio månader sedan.

Deras familjer vidhåller att de var ute och vandrade i norra Irak när de råkade hamna på fel sida av gränsen.

Till detta kan sägas att de bergiga gränstrakterna mellan norra Irak och Iran är vidunderligt sköna, men det är inte en plats dit jag skulle rekommendera vandrare att bege sig – i rådande läge.

Deras anhöriga har i månader försökt få tillstånd att besöka de tre – Shane, Sarah och Josh – i iranskt fängelse.

Deras familjer har uttryckt sin upprördhet över att deras visumansökan till Iran inte har beviljats under fem månaders försök.

De försökte få till stånd ett möte med Irans president Ahmadinejad när han var i FN i New York senast.

”Vi har förstått att det är många som tog upp denna fråga med honom när han var i New York, och förhoppningsvis kan det ge resultat”.

Det finns också ett stöduttalande för familjerna som undertecknat av amerikanska vänsterikoner som Noam Chomsky och Angela Davis.

Och idag, onsdag, meddelar tidningen The National att de tre unga amerikanernas mammor ska få visum till Iran.

Helt klart har de förvandlats till förhandlingsbrickor i det diplomatiska spelet mellan USA och Iran i den kärntekniska frågan – ett spel där även Turkiet och Brasilien finns med som aktörer.

The National har mer att berätta.

Om bloggen


Bitte Hammargren bloggar om det händelserika Turkiet och Mellanöstern. Var SvD:s korrespondent för Turkiet och Mellanöstern 2001-2012. Medverkar regelbundet i SvD, numera som frilans.
Baserad i Stockholm men är ofta på resa.

Mottagare av Publicistklubbens stora pris 2008.

Kom hösten 2014 ut med boken Gulfen – en framtida krutdurk (Leopard förlag).

Kontakta Bitte Hammargren
Fler bloggar