Om mellanöstern

Bitte Hammargren

Bitte Hammargren

Det är lättare att vara musiker på Istanbuls bättre jazzklubbar i dag.
Särskilt för saxofonister, trumpetare och andra blåsare, som förr i tiden tvingades bli passiva rökare på jobbet varje gång de skulle fylla sina lungor. Och det inte bara i Istanbul, naturligtvis.

Men den pojkaktige och genommusikaliske 34-årige ryskamerikanske altsaxofonisten Dmitri Baevsky slappa fylla sina lungor med andras tobaksrök när han häromkvällen gjorde en bejublad hyllning till Charlie Parker på Istanbul Jazz Center i Ortaköy.

Foto: http://www.dmitrybaevsky.com/

Samma sak gällde när Ilhan Ersahin spelade på trendklubben Babylon i Beyoglu häromkvällen.


http://www.ilhanersahin.com/bio.htm

Det råder nämligen rökförbud inomhus på offentliga lokaler, inklusive krogar, caféer och jazzklubbar i Turkiet. Och det efterlevs nästa jämt, hör och häpna.

Stora skyltar varnar för att den som bryter mot rökförbudet får böta 69 turkiska lira, ungefär 350 svenska kronor. Och det är mycket pengar för röksugna i ett Turkiet där tobaksmolnen tidigare brukade ligga tjock, särskilt på tehusen och de ställen där det är tillåtet att dricka alkohol.
Men visst finns det kryphål: precis som i Sverige kan man röka vid uteborden. Och på svartklubbarna.

Om bloggen


Bitte Hammargren bloggar om det händelserika Turkiet och Mellanöstern. Var SvD:s korrespondent för Turkiet och Mellanöstern 2001-2012. Medverkar regelbundet i SvD, numera som frilans.
Baserad i Stockholm men är ofta på resa.

Mottagare av Publicistklubbens stora pris 2008.

Kom hösten 2014 ut med boken Gulfen – en framtida krutdurk (Leopard förlag).

Kontakta Bitte Hammargren
Fler bloggar