Om mellanöstern

Bitte Hammargren

Bitte Hammargren

ARBIL

Det finns 170 000 invånare i Sverige som antingen är födda i Irak eller som har minst en förälder som är född i Irak. Av dessa kommer troligen merparten från irakiska Kurdistan, den självstyrande regionen i norr. Omkring 40 000 av dessa svenskirakier väntas rösta i någon av de fyra olika vallokaler som ska öppnas i Sverige i samband med det irakiska parlamentsvalet den 7 mars.

Genom invandringen från Irak – vilken till stor del orsakades av den forna Saddamregeringens förföljelser mot kurder och arabiska oppositionella – finns det sedan länge ett miniatyr-Irak och ett miniatyr-Kurdistan i Sverige.

Men i och med dagens invigning av det svenska honorärkonsulatet i Arbil, provinshuvudstad i norra Irak, så finns det nu möjlighet att skapa ett mikro-Sverige i Kurdistan.

Det var en tråd som många av dagens invigningstalare fångade upp: bland dem Iraks utrikesminister Hoshyar Zebari, Sveriges utrikesminister Carl Bildt och Irakambassadören Niclas Trouvé, en nye honorärkonsuln Carl Henrik Assargård samt sist men inte minst Kurdistans premiärminister Barham Saleh.


– Den här invigningen ska ses som ett politiskt uttalande. Det betyder att Sverige visar förtroende för Kurdistan och för Irak. Och det svenska folket har en särskild plats i hjärtat hos det kurdiska folket, eftersom ni öppnade så många dörrar för oss. Det har gjort att Sverige har fått många goodwillambassadörer här, sade Barham Saleh.

Foto: Bitte Hammargren

Till en fest i Kurdistan hör kurdiska danser och både ambassadör Niclas Trouvé och honorärkonsuln Carl Henrik Assargård gav sig in i den kurdiska ringdansen – medan utrikesministern i stället gav en presskonferens för kurdiska journalister.

– Det här är en väldigt bra dag för Kurdistan och för Irak, sammanfattade Barham Saleh.

Om bloggen


Bitte Hammargren bloggar om det händelserika Turkiet och Mellanöstern. Var SvD:s korrespondent för Turkiet och Mellanöstern 2001-2012. Medverkar regelbundet i SvD, numera som frilans.
Baserad i Stockholm men är ofta på resa.

Mottagare av Publicistklubbens stora pris 2008.

Kom hösten 2014 ut med boken Gulfen – en framtida krutdurk (Leopard förlag).

Kontakta Bitte Hammargren
Fler bloggar