Om mellanöstern

Bitte Hammargren

Bitte Hammargren

Israels försök att bygga en taktisk allians med Gulfaraberna mot Iran underlättas knappast av uppgifterna om hur Mossadagenter i Dubai mördade en Hamasman, Mahmoud al-Mabhouh, på ett hotellrum den 19 januari.

Polis i Dubai visar film från en av övervakningskamerorna. Foto: Reuters

SvD:s Carina Stensson skrev om denna agenthistoria i verkliga livet för några dagar sedan. Mabhouh sades ha åkt till Dubai från Damaskus för att köpa vapen från Iran till Hamas i Gaza.

Efter det att polisen i Dubal släppt bilder från övervakningskameror på de mordmisstänkta agenter som opererat med hjälp av stulna pass och identiteter (däribland brittiska och irländska) har dagens Sunday Times kommit med fler detaljer.

Och förvecklingarna är nu många.

EU-länderna är upprörda.

De individer i Israel med dubbla medborgarskap som har fått sina pass stulna och vars identiteter nu kopplas samman med ett misstänkt politiskt mord är minst lika upprörda.

Och i Förenade arabemiraten kräver man svar från EU hur det kan komma sig att mordpatrullen kunnat operera med förfalskade pass från EU-länder som inte har några visumkrav för att kunna resa till Dubai.

Israeliska Haaretz uppger att premiärminister Benjamin Netanyahu gav sitt godkännande till operationen i januari.

Enligt Sunday Times beskrivs det också som ett ovedersägligt faktum att Mossad ska ha mördat Hizbollhas militäre ledare Imad Mughniyeh i Damaskus för några år sedan – mitt framför den syriska säkerhetstjänsten.

Den som vill följa nyhetsrapporteringen direkt från Dubai kan läsa al-Khaleej Times.

Tillägg: Fortsättning följer i morgon, måndag, i Bryssel där Israels utrikesminister Avigdor Lieberman ska träffa EU:s utrikeministrar.

Om bloggen


Bitte Hammargren bloggar om det händelserika Turkiet och Mellanöstern. Var SvD:s korrespondent för Turkiet och Mellanöstern 2001-2012. Medverkar regelbundet i SvD, numera som frilans.
Baserad i Stockholm men är ofta på resa.

Mottagare av Publicistklubbens stora pris 2008.

Kom hösten 2014 ut med boken Gulfen – en framtida krutdurk (Leopard förlag).

Kontakta Bitte Hammargren
Fler bloggar