Hemma hos en palestinsk oligark

Tillväxten på den ockuperade Västbanken var 7 procent förra året. Men det är inte tecken på en återhämtning och blomstrande ekonomi, säger palestinska ekonomer som jag talat med.

En sund ekonomi skulle bygga på öppna gränser, frihandel och produktivitet – inte på biståndsberoende i ett kringskuret ockuperat område. Palestinierna på Västbanken – men inte i Gaza, väl att märka – har i stället för öppna gränser, fri rörlighet för människor och varor mest bistånd per capita i världen.

EU är den största givaren, men EU:s bistånd är inte till för att ge konstgjord andning till ett kringskuret område utan för att investera i ett palestinskt statsbygge, en tvåstatslösning för israeler och palestinier och fred i regionen. Så frågan är om EU:s tålamod kommer att tryta, och om biståndet kommer att villkoras med resultat i den fredsprocess som länge legat i koma.

Mycket av EU-biståndet går också in i den israeliska ekonomin eftersom palestinierna på Västbanken i så hög grad handlar israeliska produkter, påpekar ekonomer i Ramallah.

Lokal ekonomi: Det palestinska samhällets bästa knefe – en efterrätt med smält ost och apelsindoft som serveras varm – får man i staden Nablus på Västbanken. Foto: Bitte Hammargren

Det palestinska samhället är knappast världsbäst på fördelningspolitik. Skillnaden mellan fattiga och rika är skriande. Men samtidigt behöver palestinierna sina kapitalister, om de investerar sina rikedomar i sådant som kan ge jobb, produktion och hopp för framtiden.

En palestinsk multimiljonär framträder i ett BBC-reportage, Munib al-Masri. Bilderna inifrån hans privata palats i Nablus är närmast surrealistiska, för den som har sett stora delar av Nablus ligga i ruiner efter den israeliska militärens många intrång i staden.

Munib al-Masri är en palestinsk oligark. Enligt BBC svarar hans förmögenhet – byggd på olja och gas – för en tredjedel av den palestinska ekonomi. Se reportage och Munib al-Masris privatpalats i venetiansk stil här.

Munib al-Masri har varit både minister i Jordanien och hjälpt Yassir Arafat och dennes kommandosoldater att fly detta land efter Svarta september 1971. Han har också avböjt att bli premiärminister i den palestinska myndigheten ett par gånger.

Visa kommentarer (0 st)

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID.
Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chefredaktör SvD.se Läs reglerna i sin helhet

Kommentarer inaktiverade.

Valaffisch med vänsterledaren Alexis Tsipras vars parti kan få absout majoritet i Greklands nya parlament vid söndagens val. svd i aten | val i dag

Grekland väntas gå mot vänster i valet

”Europas farligaste politiker” hårsmån från majoritet.

”Självklart skriva av grekiska skulder”

analys

Lindvall: Inget land klarar den statsskulden.

S har tappat det stora lyftet – och lite till

Ny SvD/Sifo

Men Alliansen gynnas inte.

Nyfött barn hittades i den öppnade graven

bilder

Alexanders öde gäckar fortfarande.

Skelett från nyfött barn hittat

grafik

Följ med in i den över 2 000 år gamla graven.

Kostnadschock när räntan blir ”normal”

Fullt belånad etta: 14 300 kronor per månad.

”Vi måste klara att konkurrera globalt”

Davos

Kinberg Batra om Sveriges utmaningar.

V hotar stoppa
tredje pappamånad

Linde:

”Kommer inte ge passivt stöd”.

Bomb exploderade i Kairo

Egypten

Aktivist sköts ihjäl inför årsdagen.

Falska ord lades
i Churchills mun

50 år sen

Citaten som speglar Churchills liv.

Motsägelser präglar minnet av Churchill

under strecket

Centrala gåtor fortsätter att gäcka.

Så får du grannen
att sluta ful-elda

Berglins

Om kommandot för rubriksättare.

Tårfylld förlust för ”The Mauler” i natt

MMA-gala

Matchen slut efter två minuter.

”Galorna ger en blodig eftersmak”

lindblad

Haussen både enkel och svår att förstå.

Den glömda filmen
med Bah Kuhnke

Sveriges första spaghettivästern glömdes bort.

<b>På fågelbordet, grönfink:</b> Jämnt gulgrön runt om, men gul vingkant. Ca 16 cm. Var sällsynt men populationen har vuxit kraftigt

16 vanliga fåglar som svensken förväxlar

Så skiljer du på fåglarna runt knuten.

FOTO: Thomas Molén

”Att hata islam är
inte en fobi för mig”

BRÄNNPUNKT

Rexvid om Bah Kuhnkes satsning.

Sågar körförbud för transpersoner

ryssland

”Kan inte påverka trafikvettet.”