Om mellanöstern

Bitte Hammargren

Bitte Hammargren

ISTANBUL

Den förre iranske konsuln i Oslo, Mohammad Reza Heydari, som lämnade sin post efter de blodiga tillslagen mot demonstranter i Teheran i december, har beviljats asyl i Norge.

Sydsvenskan hade tidigare i veckan en utmärkt intervju med den förre konsuln som lämnade sin post av samvetsskäl. Han säger själv att han tror att 27 andra iranska diplomater runt om i världen funderar på att följa hans exempel.

Samtidigt för Turkiets regering samtal med de iranska ledarna om landets kärntekniska program. Många bedömare menar att Turkiet har bäst möjligheter att få med ledarna i Iran på en uppgörelse, som är möjlig för omvärlden att acceptera.

Direkt efter det att Turkiets utrikesminister Ahmet Davutoglu kom tillbaka från sitt senaste besök i Teheran i veckan anlände USA:s biträdande utrikesminister William Burns till Ankara för att få en uppdatering.

Även i Israel finns det säkerhetsanalytiker som menar att Turkiet är det land som har störst chans att påverka Irans ledare. Turkiet skulle, oavsett vem som styr i Ankara, aldrig tillåta att Iran får regional hegemoni, eftersom det skulle störa Turkiets egna geopolitiska intressen, heter det.

Mellan Ankara och Teheran finns också – oavsett vem som styr i respektive land – en insikt om att det finns en röd linje som inte kan överträdas i ländernas förhållande till varandra. Gränsen mellan Iran och Turkiet har inte ändrats en centimeter sedan 1600-talet, säger ministrar i Ankara. Denna gränsdragning är den äldsta intakta i världen, heter det här.

Om bloggen


Bitte Hammargren bloggar om det händelserika Turkiet och Mellanöstern. Var SvD:s korrespondent för Turkiet och Mellanöstern 2001-2012. Medverkar regelbundet i SvD, numera som frilans.
Baserad i Stockholm men är ofta på resa.

Mottagare av Publicistklubbens stora pris 2008.

Kom hösten 2014 ut med boken Gulfen – en framtida krutdurk (Leopard förlag).

Kontakta Bitte Hammargren
Fler bloggar