Om mellanöstern

Bitte Hammargren

Bitte Hammargren

En irakisk valkommission har förbjudit över 500 kandidater från att delta i parlamentsvalet den 7 mars. Anledningen sägs vara deras påstådda kopplingar till det förbjudna Baathpartiet.

Över hundra har överklagat med av dessa har endast 26 personer återfått sin kandidatur.

I ett Irak där frågan nu gäller om landet ska kunna läka sina sår eller gå mot ökad splittring, samtidigt som de amerikanska trupperna är i färd med att lämna i Irak i slutet av 2011, hävdar många sunniaraber att den panel som beslutat om bannlysningen domineras av sekteristiska shiamuslimer.

Reuters har mer att berätta om dessa spända förhållanden, liksom Al Jazeera English.

Bland de politiskt bannlysta finns två av de mest framträdande sunniarabiska politikerna: Saleh al-Mutlaq och Dhafer al-Ani.

Irakiska sunnimuslimer är upprörda – men inte bara de.

I dag meddelade den förre interimistiske premiärministern Iyad Allawi att hans Irakiska nationella allians ställer in sin valkampanj som svar på att flera av alliansens kandidater har blivit bannlysta, däribland parlamentarikern Saleh al-Mutlaq. Iyad Allawi är sekulär shiamuslim som levt 30 år i exil, framför allt i Storbritannien.

Parlamentsvalet är det andra sedan Irak fick en ny konstitution efter USA:s invasion och Saddamregimens fall.

Om bloggen


Bitte Hammargren bloggar om det händelserika Turkiet och Mellanöstern. Var SvD:s korrespondent för Turkiet och Mellanöstern 2001-2012. Medverkar regelbundet i SvD, numera som frilans.
Baserad i Stockholm men är ofta på resa.

Mottagare av Publicistklubbens stora pris 2008.

Kom hösten 2014 ut med boken Gulfen – en framtida krutdurk (Leopard förlag).

Kontakta Bitte Hammargren
Fler bloggar