Annons

Om mellanöstern

Bitte Hammargren

Bitte Hammargren

Det drar ihop sig till väntade protestdagar i Iran. På fredag är det 40 dagar efter den vördade och regimkritiske storayatolla Montazeris död. De 40 dagarna markerar slutet på sorgetiden enligt muslimsk sed. Protester mot regimen är att vänta, men på känt manér kan vi också räkna med att den frivilliga och väl beväpnade basijimilisen kommer att mobiliseras mot demonstranter.

Den 11 februari är det 31-årsdagen av revolutionen i Iran – och då kan det ånyo bli sammandrabbningar på gatorna i Irans storstäder.

Men regeringen under president Mahmoud Ahmadinejads ledning noterar en prestigeseger inför dessa dagar. Oppositionsledaren Mehdi Karroui som tidigare deklarerat att presidentvalet den 12 juni var ett fuskval, när Ahmadinejad återvaldes officiellt, har nu backat flera steg.

Den franska tidningen Le Monde berättar i dag att Mehdi Karroubi erkänner Ahmadinejad som president.

– Jag anser fortfarande att det var massivt valfusk, men eftersom den högste ledaren (Ali Khamenei) har godkänt valet anser jag att herr Ahmadinejad är regeringschef, det vill säga president, förklarade Karroubi via sin son till den iranska nyhetsbyrån Fars.

Det är alltså en tydlig positionsförändring jämfört med tidigare uttalanden som den 1 juli, när Karroubi sade:

– Det här valet är ogiltigt och jag erkänner inte den här regeringen som legitim.

Mehdi Karroubi, Foto: AP

Karroubi utsattes den 8 januari för ett mordförsök när två kulor träffade hans bil.

– Extremister försöker skrämma min far till en självpåtagen husarrest. De vill inte betala det politiska priset av att regeringen ska beordra husarrest, så de vill därför försätta honom i ett sådant läge att han själv väljer att stanna hemma på grund av den allvarliga hotbilden, sade sonen Hussein Karroubi i en intervju då.

– De använder sig av våld för att skrämma båda ledarna och folket så att de kan stoppa proteströrelsen, fortsatte sonen.

Karroubis tidning ha förbjudits och han har blivit föremål för en rättslig prövning efter det att han talat om tortyr och våldtäkter i fängelse. Karroubi, själv shiitisk präst, har av den hårda kärnan inom regimen kallats för ”en fiende till Gud”.

Den andre oppositionsledaren Mir Hossein Mousavi, som sagt sig vara beredd att möta martyrdöden, har veterligen inte erkänt Ahmadinejads valseger.

Ännu, kanske vi ska tillägga?


Tillägg, tisdag 26 jan.

Som så ofta när det gäller översättningar via flera språk – fallet ovan från farsi till svenska via franska – så finns det olika tolkningar om vad Mehdi Karroubi egentligen sade till nyhetsbyrån Fars via sin son.

Så här skriver en iransk kännare:

’Det exakta citatet av vad han sade var att ”jag erkänner Ahmadinejad som överhuvud (rayis) för den här regeringen (eller dowlat, vilket betyder stat). Sonen förklarade vidare att Karroubi inte använde ordet ”president” (rayis jomhour =republikens överhuvud) eftersom han inte anser att Ahmadinejad blev vald till denna position utan blev utnämnd av staten; oavsett om det är bra eller dåligt så har väktarrådet utnämnt honom”.

Om bloggen


Bitte Hammargren bloggar om det händelserika Turkiet och Mellanöstern. Var SvD:s korrespondent för Turkiet och Mellanöstern 2001-2012. Medverkar regelbundet i SvD, numera som frilans.
Baserad i Stockholm men är ofta på resa.

Mottagare av Publicistklubbens stora pris 2008.

Kom hösten 2014 ut med boken Gulfen – en framtida krutdurk (Leopard förlag).

Kontakta Bitte Hammargren