Annons

Om mellanöstern

Bitte Hammargren

Bitte Hammargren

ISTANBUL

En ny stor vapenaffären mellan Israel och Turkiet är i hamn efter det att försvarsminister Ehud Barak varit i Ankara. Avtalet på motsvarande 1,3 miljarder kronor gäller tretton olika försvarsprojekt, främst att Turkiet ska köpa tio förarlösa spaningsplan – sådana plan som har spridit skräck bland invånarna i Gaza och södra Libanon.

Det här säger många saker om läget just nu:

1) Barak har visat att det i praktiken är han som driver Israels utrikespolitik när den egentlige utrikesministern Avigdor Lieberman och hans vice, karriärdiplomaten Danny Ayalon, skjuter sig själva i foten genom sitt odiplomatiska beteende (mer om det på ett tidigare blogginlägg). Den förre generalsekreteraren för Israels UD Alon Liel berättar i Chrisitian Science Monitor om hur chockad själv han blev över Liebermans instruktioner till den israeliska diplomatkåren och om hur många pensionerade diplomater har skämts över utrikespolitik à la Lieberman.

Avigdor Lieberman. Foto: AP

2) Israel och Turkiet behöver varandra. Trots premiärminister Erdogans protester mot Gazakriget, vilket han kallat för en krigsförbrytelse – och där han särskilt pekat ut bombardemangen med vit fosfor som massförstörelsevapen – så har den israeliska och turkiska regeringen slutit ett nytt avtal om militärt samarbete. (Mer om avtalet och om hur Turkiet köper in förarlösa spaningsplan för att jaga PKK-gerillan i norra Irak har jag skrivit i Näringsliv idag. Texten finns bara i papperstidningen, inte på svd.se)

3) Turkiet tar med öppna armar emot den israeliske försvarsminister som, enligt Erdogans resomenang om israeliska krigsbrott, borde vara en av de främst misstänkta för krigsförbrytelser under Gazakriget. Barak var försvarsminister även då. Det visar att realpolitiska intressen går före principer, även för Turkiet som i sin utrikespolitik satsar hårt på att öppna sig mot grannländerna – och som vill att Israel ska gå tillbaka till förhandlingsbordet med sina arabiska grannar. Erdogan säger sig vara nöjd med att Ehud Barak förklarat att den tv-filmade förnedringen av Turkiets ambassadör i Israel var ett misstag.

Israeliskt förarlöst spaningsplan, eller drönare: snart i den turkiska militärens händer.

4) Ehud Barak, själv general och Israels mest dekorerade soldat, har uppenbarligen insett att nya vindar blåser i Turkiet: det inte räcker med att ha goda kontakter med den turkiska militären för att samarbetet ska gå i lås. I Ankara hade han tre och ett halv timmes samtal med utrikesminister Ahmet Davutoglu, den man som är arkitekten bakom Turkiets nya utrikespolitik.


Om bloggen


Bitte Hammargren bloggar om det händelserika Turkiet och Mellanöstern. Var SvD:s korrespondent för Turkiet och Mellanöstern 2001-2012. Medverkar regelbundet i SvD, numera som frilans.
Baserad i Stockholm men är ofta på resa.

Mottagare av Publicistklubbens stora pris 2008.

Kom hösten 2014 ut med boken Gulfen – en framtida krutdurk (Leopard förlag).

Kontakta Bitte Hammargren