Annons

Om mellanöstern

Bitte Hammargren

Bitte Hammargren

ISTANBUL
Kulturhuvudstadsåret i Istanbul invigs i kväll med konserter från sju scener runt om i staden, fyrverkerier och direktsändning i CNN Türk. Fyrverkeriet blev en spektakulär ljusshow. Man kan bara ana hur mycket pengar som brändes iväg under de färgsprakande minuterna…

På den här länken ska det gå att följa invigningen från de olika scenerna live.

Men det är en kall och blöt invigning; också premiärminister Recep Tayyip Erdogan och president Abdullah Gül huttrar under paraplyerna.

Från scenen vid Sultanahmet (Blå moskén) snurrar de dansande dervischerna; på det stora Taksim-torget sjunger just nu stjärnan Tarkan (som stått för den bästa musiken hittills under kvällen).

Om turerna kring kulturhuvudstadsåret, och om hur det fria kulturlivet i Istanbul manövrerades ut, berättar Ülkü Holago under rubrik Istanbul ska bana väg för Turkiet.

För den som är ressugen till Istanbul följer här är delar av årets programmet för Istanbul som europeisk kulturhuvudstad.
Tre städer delar på titeln som Europas kulturhuvudstäder 2010, förutom Istanbul även tyska Essen och ungerska Pecs.
I år var sista chansen för städer vars länder ännu inte är medlemmar av EU att bli utsedda till Europas kulturhuvudstäder.

Om bloggen


Bitte Hammargren bloggar om det händelserika Turkiet och Mellanöstern. Var SvD:s korrespondent för Turkiet och Mellanöstern 2001-2012. Medverkar regelbundet i SvD, numera som frilans.
Baserad i Stockholm men är ofta på resa.

Mottagare av Publicistklubbens stora pris 2008.

Kom hösten 2014 ut med boken Gulfen – en framtida krutdurk (Leopard förlag).

Kontakta Bitte Hammargren