Annons

Om mellanöstern

Bitte Hammargren

Bitte Hammargren

ISTANBUL
Nyheten om att den iranske konsuln Mohammed Reza Heydari hoppat av från sin post av samvetsskäl har nu spritt sig till internationella medier som Los Angeles Times. Inom denna kaliforniska tidnings spridningsområde finns en stor del av den iranska exilkolonin i USA.

Bakgrunden till Heydaris avhopp skrev jag om för några dagar sedan.

Den som vill läsa Los Angeles Times rapport på Babylon and Beyond om hur Tehran diplomat quits his post, denounces hard-line government hittar länken här

(Rapporten är för övrigt ett skolexempel på hur det gränslöst medielandskapet kan vara i den globaliserade världen: den svenska journalisten Alexandra Sandels rapporterar från Beirut för en tidning i Los Angeles om hur en diplomat från Teheran hoppar av i Oslo!)

Mohammed Reza Heydari berättar om hur han vägrade gå med på förslagen till en uppgörelse från Teheran om att han offentligt skulle förneka att han hoppat av, varefter han utlovades en säker hemresa till Iran. Han säger också att han hoppas inspirera andra iranska diplomater att följa hans exempel.

Norska NRK:s intervju med Heydari, De lovte å ikke røre meg, hittar ni här.

Om bloggen


Bitte Hammargren bloggar om det händelserika Turkiet och Mellanöstern. Var SvD:s korrespondent för Turkiet och Mellanöstern 2001-2012. Medverkar regelbundet i SvD, numera som frilans.
Baserad i Stockholm men är ofta på resa.

Mottagare av Publicistklubbens stora pris 2008.

Kom hösten 2014 ut med boken Gulfen – en framtida krutdurk (Leopard förlag).

Kontakta Bitte Hammargren