Annons

Om mellanöstern

Bitte Hammargren

Bitte Hammargren

ISTANBUL
Egypten har styrts av samme man i 30 år, den nu 81-årige Hosni Mubarak. Under hans auktoritära styre har arabvärldens folkrikaste land stagnerat. Vad än vanliga egyptier tar sig för har de svårt för att förändra sina levnadsvillkor.

Farhågorna om att marken nu håller på att krattas för att sonen Gamal Mubarak ska ta över efter fadern – och därmed göra Egypten till ännu en arabisk ”arvsrepublik” à la Syrien – får vanliga egyptier att se rött.
Den förre presidentutmanaren Ayman Nour – som dristade sig att kandidera mot Mubarak i det uppenbart riggade presidentvalet 2005 – lär inte göra om det. Hans parti infiltrerades och själv hamnade han i fängelse under förödmjukande former. ”Han får skylla sig själv som ställde upp mot Mubarak”, säger egyptier jag träffat.

Det brukar sägas att den förre utrikesministern och Arabförbundets nuvarande generalsekreterare Amr Moussa skulle ha en rejäl chans om han bara fick.

Men nu finns en annan person som kan röra om i den egyptiska grytan: den förre chefen för FN:s atomenergiorgan Mohamed ElBaradei.


Mohamed ElBaradei. Foto: AP

Ett respekterat världsnamn är han sedan länge. Den 67-årige ElBaradei fick Nobels fredspris 2005 för sina insatser för att förhindra kärnvapenspridning. Men nu har han också antytt att han kan komma att gå in för en politisk karriär i sitt hemland efter 25 år i FN:s tjänst.

Hans chanser att ställa upp i presidentvalet 2011 är små efter de författningsförändringar som har drivits igenom.
Än bor han kvar i Wien. Men i februari väntas han återvända och unga egyptier driver nu en kampanj för att få honom att kandidera i val. Som svar på kampanjen har han i ett öppet brev sagt att han är redo att ställa upp om det finns garantier för att nästa val blir fritt, förrättat av den egyptiska domarkåren och övervakat av internationella observatörer.

Och det svaret har åtminstone gett en viss strimma av hopp för egyptier som längtar efter förändring. Nyhetsbyrån AP berättar mer, liksom oppositionstidningen al-Masri al-Youm (Dagens Egypten), här i en engelsk version.
När ElBaradei återvänder till Kairo inom kort kan Mubarks regim ställas inför sin värsta utmaning hittills – en man med oantastligt anseende och med en förmåga att ge Egyptens länge ledarlösa opposition ett ansikte, skriver al-Masri al-Youm.

Om bloggen


Bitte Hammargren bloggar om det händelserika Turkiet och Mellanöstern. Var SvD:s korrespondent för Turkiet och Mellanöstern 2001-2012. Medverkar regelbundet i SvD, numera som frilans.
Baserad i Stockholm men är ofta på resa.

Mottagare av Publicistklubbens stora pris 2008.

Kom hösten 2014 ut med boken Gulfen – en framtida krutdurk (Leopard förlag).

Kontakta Bitte Hammargren