Om mellanöstern

Bitte Hammargren

Bitte Hammargren

27 december 2009 – ett år sedan Gazakriget bröt ut. Minneshögtider kommer att äga rum på många håll i världen, så även i Stockholm.

Blockaden mot alla Gazas invånare fortsätter – men de som förlorat minst på blockaden är Hamas som tar in avgifter för varusmugglingen via tunnlarna till Egypten.

Human Rights Watch skriver i en rapport (One Year after Hostilities, Abuses Unpunished) att ett år efter krigsgutbrottet har både Israel och Hamas underlåtit att straffa soldater och befäl på den egna sidan som gjorde sig skyldiga till krigsbrott. Israels fortsatta blockad har skapat massiva humanitära behov och förhindrat återuppbyggnaden av skolor, hem och den grundläggande infrastrukturen i Gaza, heter det i rapporten.

Men det bör också understrykas att Egypten bidrar till att blockaden fortsätter.

Militanta palestinska grupper har dragit ned på takten, men inte upphört med sin urskillningslösa raketbeskjutning från Gaza mot civila områden i Israel, heter det.

Det är lätt att den vanliga nyhetsrapporteringen glömmer bort att varje krigszon rymmer alldeles vanliga civila, människor som skulle kunna vara du eller jag.

Men dokumentärfilmaren PeÅ Holmquist fokuserar på några av dessa vanliga Gazabor, hans vänner sedan snart 30 år, i sin mycket personliga berättelse Mitt Gaza, som visats på SVT och som även finns på SVT Play.

Här skildras människor i Gaza på mycket nära håll, långt från stereotyperna, på basis av PeÅ Holmquists långa erfarenhet som dokumentärfilmare i Gaza.

Om bloggen


Bitte Hammargren bloggar om det händelserika Turkiet och Mellanöstern. Var SvD:s korrespondent för Turkiet och Mellanöstern 2001-2012. Medverkar regelbundet i SvD, numera som frilans.
Baserad i Stockholm men är ofta på resa.

Mottagare av Publicistklubbens stora pris 2008.

Kom hösten 2014 ut med boken Gulfen – en framtida krutdurk (Leopard förlag).

Kontakta Bitte Hammargren
Fler bloggar