Om mellanöstern

Bitte Hammargren

Bitte Hammargren

När 2009 och 00-talet går mot sitt slut håller många medier världen över på att summera och lyfta fram personligheter som format vår bild av det gångna året.

Brittiska The Times har gjort sitt val: Den 26-åriga iranska musikstuderande Neda Soltan (bilden ovan) var årets personlighet, anser tidningen.

The Times val av personlighet griper in i ett skeende som ännu inte är avslutat (protesterna efter det omtvistade iranska presidentvalet). Och det fokuserar på en enskild person som inte hade någon makt, som inte ens röstade i valet, men som ändå har blivit en symbol för en fredlig medborgarprotest. Neda Soltan förblödde på gatan, träffad av en kula under en demonstration i Teheran i somras. Hennes plötsliga och brutala död mobilfilmades av hennes förskräckta vänner och spreds över världen.

Läsare är välkomna att föreslå sina kandidater till Årets personlighet 2009 nedan – förutsatt att SvD:s kommenteringsregler respekteras.

Om bloggen


Bitte Hammargren bloggar om det händelserika Turkiet och Mellanöstern. Var SvD:s korrespondent för Turkiet och Mellanöstern 2001-2012. Medverkar regelbundet i SvD, numera som frilans.
Baserad i Stockholm men är ofta på resa.

Mottagare av Publicistklubbens stora pris 2008.

Kom hösten 2014 ut med boken Gulfen – en framtida krutdurk (Leopard förlag).

Kontakta Bitte Hammargren
Fler bloggar