Om mellanöstern

Bitte Hammargren

Bitte Hammargren

JERUSALEM/ISTANBUL

Den israeliska Nobelpristagaren i kemi, Ada Yonath, är inte bara en briljant forskare, som hade kungen till bordet på Nobelbanketten i Stadshuset – där hon rev ned skratt i sitt tacktal genom att berätta om taxichauffören Nisse som räddade henne undan en fadäs.

Hon hade också en tuff start i livet under en fattig barndom i Jerusalem – på länken här följer en gripande biografi över hennes tidiga liv. Hon är dessutom en kvinna med bestämda politiska åsikter.

Ada Yonath är mångårig vän till den israeliska fredsrörelsens ikon Uri Avnery. Hon delar sedan många år bord med honom varje fredagseftermiddag när sabbaten bryter in, berättar källor i Israel. Hon delar uppenbarligen många av Uri Avernys åsikter också.

Kort efter tillkännagivandet i oktober att hon skulle få dela Nobelpriset i kemi med två andra pristagare uttalade hon sig för israeliska arméradion – vilken har många lyssnare i Israel – och förklarade att hon tyckte att alla palestinska fångar i Israel borde släppas, och det alldeles oavsett om den kidnappade Gilad Shalit släpps samtidigt.

– Om vi håller palestinska fångar i fängelse i åratal växer deras familjers avsky mot Israel och vi skapar aktivt terrorister, sade Nobelpristagaren till Arméradion.

– Vi måste tänka på hur vi ska minska deras motivation att döda och dödas. Det står i vår makt att förändra den nuvarande situationen, när en (palestinsk) man kan sitta i våra fängelser i åratal, samtidigt som hans vänner och familj blir allt mer upprörda. Det är så vi skapar terrorister, sade Ada Yonath och skapade stora rubriker i tidningarna i Israel.

Det som skapar terrorism är bristen på hopp för palestinierna, hävdar hon.

– Om det inte satt terrorister i våra fängelser skulle de inte kidnappa israeler för att utverka deras frigivning.

– Den stund vi inte längre har några terrorister (i våra fängelser) och ingen att släppa fri, kommer inte de att ha någon anledning att kidnappa, förklarade Nobelpristagaren.

Kritikerna är inte nådiga. De tyckte att hon är okunnig i politiska frågor och borde hålla sig till sitt forskningsområde när hon uttalar sig.

Israeliska medier räknar dag efter dag hur länge den unge Gilad Shalit har suttit i fångenskap i det Hamasstyrda Gaza utan att Internationella röda korset har fått träffa honom. Häromdagen blev en mentalt störd israelisk man så upprörd över Gilad Shalits öde att han beslöt sig för att göra en ensam, desperat räddningsaktion. Han tog sig till gränsposteringen i Erez och försökte klättra över muren från den israeliska sidan till Gaza, varvid han blev beskjuten av gränsvakterna och förblödde till döds innan de upptäckte att den beskjutne var en förvirrad israel.

Israeliska kritiker har frågat sig vad som får vakter som är tränade att hålla uppsikt på terrorister som försöker ta sig från Gaza in till Israel att skjuta på en man som vill klättra över muren den andra vägen?

Men Shlomo Saban, ansvarig för gränsövergången i Erez, förklarar sig:

– Hade han bara yttrat ett ord på hebreiska hade allt varit annorlunda.

Från Nobelfestligheterna i Stockholm har samtidigt Ada Yonath berättat för israeliska medier om vilket varmt välkomnande hon fått i Sverige. I Sverige har hon känt sig som ”Alice i Underlandet”, berättade hon för tv-kanalen Channel 2.

Det står i kontrast till en annars utbredd Sverigebild i Israel där många hävdar att Sverige i dag skulle vara ett alltmer Israelfientlig land.

Om bloggen


Bitte Hammargren bloggar om det händelserika Turkiet och Mellanöstern. Var SvD:s korrespondent för Turkiet och Mellanöstern 2001-2012. Medverkar regelbundet i SvD, numera som frilans.
Baserad i Stockholm men är ofta på resa.

Mottagare av Publicistklubbens stora pris 2008.

Kom hösten 2014 ut med boken Gulfen – en framtida krutdurk (Leopard förlag).

Kontakta Bitte Hammargren
Fler bloggar