Om mellanöstern

Bitte Hammargren

Bitte Hammargren

ISTANBUL
Turkiets författningsdomstol beslöt på fredagskvällen enhälligt att förbjuda det pro-kurdiska partiet DTP för dess föregivna band till det förbjudna PKK.
Få länder har haft så många partiförbud som Turkiet sedan militärkuppen 1980 och den författning som skrevs ett par år därefter av fem generaler.

Det här förbudet kommer efter det att sju soldater nyligen dödats i en attack. Enligt nyhetsbyrån AP ska PKK ha tagit på sig attentatet som rört upp starka känslor i Turkiet. Den prokurdiska nyhetsbyrån Firat News Agency hävdar att dådet utfördes av en enhet inom PKK som agerade på egen hand. Ett militärfordon ska ha beskjutits med pansarbrytande vapen nära staden Tokat, långt från det kurddominerade sydöstra Turkiet.

Förbudet mot DTP, som sitter i parlamentet, drabbar bland andra partiledaren Ahmet Türk som nu förbjuds att verka politiskt i fem år framåt. Ahmet Türk var en av dem som USA:s president Obama mötte under sitt besök i Ankara i våras, varefter den prokurdiske ledaren också togs emot av president Abdullah Gül.
Det blodiga attentatet mot soldaterna tidigare i veckan samt partiförbudet mot DTP ser ut att bli dödsstöten mot AKP-regeringens kurdiska initiativ, eller demokratiska initiativ som det också kallas. Det syftar till att få en fredlig lösning på Turkiets mångåriga kamp mot kurdiska separatister samt att få PKK att lägga ned sina vapen.
Våldsamma protester utlöstes tidigare i veckan efter det att den livstidsdömde PKK-.ledaren Abdullah Öcalan flyttats till en mindre cell på fångön Imrali.
Fortsatta oroligheter är nu att vänta i Turkiet.

Om bloggen


Bitte Hammargren bloggar om det händelserika Turkiet och Mellanöstern. Var SvD:s korrespondent för Turkiet och Mellanöstern 2001-2012. Medverkar regelbundet i SvD, numera som frilans.
Baserad i Stockholm men är ofta på resa.

Mottagare av Publicistklubbens stora pris 2008.

Kom hösten 2014 ut med boken Gulfen – en framtida krutdurk (Leopard förlag).

Kontakta Bitte Hammargren
Fler bloggar