Om mellanöstern

Bitte Hammargren

Bitte Hammargren

Israels handelsminister Benjamin Ben-Eliezer är i Turkiet i ett försök att reparera de relationer som fått ordentliga skador efter förra vinterns Gazakrig.

Israel vill förbättra och stärka sina band med sin viktigaste muslimska allierade, sade Ben-Eliezer i Istanbul i dag.

Den israeliske handelsministern, som stannar i Turkiet två dagar, förklarade att Ankara – som tidigare medlade mellan Syrien och Israel – kan bidra till att ”lösa problemen i Mellanöstern”.

Turkiet kan ”spela en väldigt viktig roll i alla problemen i Mellanöstern – med palestinierna och syrierna”, hävdade den israeliske handelsministern enligt AP, här återgivet av den israeliska nättidningen YNet.

Det är helt andra tongångar än vad den ultranationalistiske utrikesministern Avigdor Lieberman har gett uttryck för. Lieberman uteslöt på söndagen ett nytt turkiskt medlaruppdrag.

Men Ben-Eliezer vill i stället beskriva de ansträngda relationerna mellan Israels och Turkiets ledare som ett familjegräl.

– Det är upp- och nedgångar, som i familjer, sade han.

De tidigare goda israelisk-turkiska relationerna ställdes på sin spets efter premiärminister Recep Tayyip Erdogans skarpa kritik på vinterns World Economic Forum mot Israels sätt att föra Gazakriget.

Som SvD tidigare berättat ställde Turkiet i oktober in en planerad flygövning med israeliskt flygvapen, samtidigt som Ankara närmat sig både Teheran och Damaskus. Israelerna blev också upprörda över att Turkiets statstelevision TRT sänt en dramaserie där israeliska soldater utmålats som grymma.

Enligt den israeliska tidningen Haaretz vill dock Ben-Eliezer visa sina turkiska värdar att Turkiet kan få tillbaka sin medlarroll i Mellanösterns konflikter, men först efter det att Ankara värmt upp de relationer med Israel som nådde frostgrader tidigare i år.

Men turkiska regeringsföreträdare säger till tidningen Hürriyet att de i stället har andra krav på Israel.

En turkisk källa säger till Hürriyet:

– För det första är den israeliska politiken en motsägelse av våra visioner för Mellanöstern. För det andra var det israelerna som avbröt fredsprocessen: samtalen med Syrien, Annapolisprocessen.

Det finns dock många bottnar i relationerna mellan Israel och Turkiet, som blev nära allierade på 1990-talet.

Ankara väntar exempelvis på en israelisk vapenleverans av förarlösa spaningsplan, meddelar Today’s Zaman.

Från andra håll i Mellanöstern meddelas samtidigt att en fångutväxling mellan den israeliske soldaten Gilad Shalit, som har hållits fången på okänd ort i Gaza sedan sommaren 2006, och palestinska säkerhetsfångar i Israel kan vara nära förestående.

Om bloggen


Bitte Hammargren bloggar om det händelserika Turkiet och Mellanöstern. Var SvD:s korrespondent för Turkiet och Mellanöstern 2001-2012. Medverkar regelbundet i SvD, numera som frilans.
Baserad i Stockholm men är ofta på resa.

Mottagare av Publicistklubbens stora pris 2008.

Kom hösten 2014 ut med boken Gulfen – en framtida krutdurk (Leopard förlag).

Kontakta Bitte Hammargren
Fler bloggar