Om mellanöstern

Bitte Hammargren

Bitte Hammargren

ISTANBUL

Hela åtta hembiträden dog under oktober månad i Libanon. Regeringen i Beirut måste utreda dödsorsakerna, skriver Human Rights Watch i en ny rapport med rubriken Lebanon: Deadly month for domestic workers.

Sex av dessa dödsfall inträffade när hembiträdena antingen föll eller hoppade från höga byggnader, skriver HRW.

– Regeringen i Beirut måste förklara varför så många kvinnor som kommer till Libanon för att arbeta skickas hem i en kista, säger Nadim Houry, forskare på Human Rights Watch kontor i Beirut.

Om asiatiska pigor som lever helt rättslöst, skrev jag om i ett reportage från Beirut förra året. I Mellanöstern arbetar flera miljoner asiater i olika funktioner. De bäst lottade och utbildade kan göra karriär inom serviceyrken, men andra hamnar långt ned på den sociala skalan.

Längst ned finns pigorna. Och de är alla utlämnade åt sina arbetsgivares godtycke.

Somliga har tur och hamnar i hyggliga familjer som ger hembiträden drägliga arbetstider, ordentliga fridagar och mer än svältlön så att de kan skrapa ihop pengar för att gifta sig eller skicka hem månatligt understöd till fattiga anhöriga.

De sämst lottade migrantarbetarna hamnar i familjer som låser in sitt tjänstefolk och tvingar dem att arbeta på rena slavkontrakt. Dessa pigor kanske inte får någon lön alls att skicka hem.

För Sri Lanka utgör de hårt förvärvade pengar som migrantarbetarna sänder hem hela tio procent av statsinkomsten.

På bilden nedan en lankesisk kvinna som flytt från sin arbetsgivare i Libanon till den katolska hjälporganisationen Caritas skyddade boende på hemlig plats i Beirut – en fristad för pigor som är på rymmen undan slavliknande villkor.

Foto: Bitte Hammargren

Om bloggen


Bitte Hammargren bloggar om det händelserika Turkiet och Mellanöstern. Var SvD:s korrespondent för Turkiet och Mellanöstern 2001-2012. Medverkar regelbundet i SvD, numera som frilans.
Baserad i Stockholm men är ofta på resa.

Mottagare av Publicistklubbens stora pris 2008.

Kom hösten 2014 ut med boken Gulfen – en framtida krutdurk (Leopard förlag).

Kontakta Bitte Hammargren
Fler bloggar