Om mellanöstern

Bitte Hammargren

Bitte Hammargren

Den amerikansk-iranske forskaren Kian Tajbakhsh har dömts till tolv års fängelse i Teheran.

Tajbakhsh greps i sitt hem i juli. Han var en av de fängslade som framträdde i sommarens skådeprocesser i Teheran, där de åtalade avgav ”bekännelser” på löpande band om att de varit redskap för utländska intressen under sommarens demonstrationer.

Kian Tajbakhsh läser ur ett manus under massrättegångarna i Teheran i somras. (Foto: Houshang Hadi/Iranian Labor News Agency/AP Images)

Tajbakhsh, som är expert på stadsplanering, framförde en vagt formulerad ”bekännelse”. Hans vänner i forskarvärlden, som här i New York Review of Books, hade redan före denna offentliga avbön varnat för att han kan ha utsatts för tortyr.

Han har av myndigheterna anklagats för att ha kontaktat utländska agenter i Iran och för att underblåsa regeringsfientliga aktiviteter.

Det är inte första gången Kian Tajbakhsh fängslas i Iran. Han sattes i isoleringscell 2007 efter vaga anklagelser om att han skulle ha verkat för en ”sammetsrevolution”. När han blev frigiven 2007 beslutade han att stanna i Iran. Amerikanska forskare som kämpat för hans sak poängterar att han undvek att bli inblandad i politik.

Hans medfånge och olyckssyster 2007 var den kända amerikansk-iranska forskaren och Mellanösternexperten Haleh Esfandiari, som satt i kvinnodelen av fängelset.

”Men i skilda förhörsrum delade vi på samma förhörsledare. Han (Tajbakhsh) började skicka böcker till mig: tack vare honom kunde jag fly bort från instängdheten i min cell genom att läsa romaner av Dostojevkij och Graham Greene” skriver Haleh Esfandiari på New York Review of Books blogg under rubriken Irans hårdaste dom för en oskyldig forskare.

Om bloggen


Bitte Hammargren bloggar om det händelserika Turkiet och Mellanöstern. Var SvD:s korrespondent för Turkiet och Mellanöstern 2001-2012. Medverkar regelbundet i SvD, numera som frilans.
Baserad i Stockholm men är ofta på resa.

Mottagare av Publicistklubbens stora pris 2008.

Kom hösten 2014 ut med boken Gulfen – en framtida krutdurk (Leopard förlag).

Kontakta Bitte Hammargren
Fler bloggar