Om mellanöstern

Bitte Hammargren

Bitte Hammargren

Tunisien är inte bara ett behagligt turistmål. Det är också ett land där oppositionen mot den sittande regimen, Zine al-Abdine Ben Alis RCD, har svårt att andas i det politiskt sett syrefattiga klimatet.

Ledaren för Tunisiens miljöparti, det vill säga det gröna parti som inte är godkänt av regimen, får liksom andra oppositionspolitiker som är motståndare till sittande regim inte ställa upp i valet.

Så här säger företrädare för Tunisiens gröna per mejl till SvD:

1) Regeringen i Tunis har skapat ett grönt marionettparti för att motarbeta oss.
2) Söndagens kommande presidentval är inte demokratiskt och fritt. Tre erkända demokratiska partier får inte ställa upp i valet.
3) Sedan 50 år tillbaka kontrollerar det styrande partiet RCD alla statliga organ, pressen, televisionen. Därför har det styrande RCD 161 mandat i parlamentet mot en kvot på 53 mandat för oppositionen.
4) Under hela valkampanjen har den demokratiska oppositionen haft stora svårigheter att möta väljare och göra sina program kända. Tidningen Tariq al jadid (Den nya vägen) som stöder den sekuläre vänsterpolitikern Ahmed Brahims kandidatur har tagits i beslag.

Tunisien har en mycket dålig rankingplats när Reportrar utan gränser rangordnar pressfriheten i världen (154:e plats, enadst snäppet över sådana journalistiska mardrömsländer som Eritrea, Iran och Kuba)

Om bloggen


Bitte Hammargren bloggar om det händelserika Turkiet och Mellanöstern. Var SvD:s korrespondent för Turkiet och Mellanöstern 2001-2012. Medverkar regelbundet i SvD, numera som frilans.
Baserad i Stockholm men är ofta på resa.

Mottagare av Publicistklubbens stora pris 2008.

Kom hösten 2014 ut med boken Gulfen – en framtida krutdurk (Leopard förlag).

Kontakta Bitte Hammargren
Fler bloggar