Om mellanöstern

Bitte Hammargren

Bitte Hammargren

Den sydafrikanske juristen Richard Goldstone har fått löpa gatlopp efter sin presentation av den utredning där han anklagar både Hamas och Israel för krigsförbrytelser.
Kritiker har anklagat den erfarne FN-juristen för att vara ensidig eller för att hjälpa terrorister.

Men i en tv-intervju med engelska al-Jazeera svarar Goldstone – som är jude, sionist och vän av Israel – på kritiken.

– Den internationella humanitära rätten handlar om hur krigen förs, inte om de är berättigade eller orättfärdiga krig. Vi har inte ifrågasatt Israels rätt till självförsvar, säger han.

Men inget land kan ändra på den internationella humanitära rätten för att de inte tycker om regelverket, säger Goldstone.

Han anser att de flesta av hans kritiker inte har läst den 575 sidor långa rapporten.

Han tycker att Obamaadministrationens reaktion på rapporten är motsägelsefull.
– De säger att rapporten har brister, men jag har inte fått höra från Obamaadministrationen vilka dessa brister skulle vara. Jag skulle gärna svara på det om jag bara visste vad de menade.

Goldstone säger sig hysa full tilltro till att det skulle gå att tillsätta en oberoende kommission i Israel där erfarna åklagare och domare skulle kunna åtala och pröva misstänka för krigsbrott – om bara viljan fanns hos regeringen.

– Jag skulle ha förtroende för en sådan prövning, säger han.

Frågan om en rättsprocess för att ställa misstänkta för krigsbrott till svars kommer inte att självdö bara för att regeringen i Israel inte vill ha en sådan, säger sydafrikanske juristen, som var chefsåklagare vid krigsförbrytartribunalerna för det forna Jugoslavien och Rwanda.

Från telefon från Gaza berättar samtidigt palestinier för mig hur de anar att Hamasledarna inte har insett att de kan komma att ställas inför den internationella domstolen i Haag, på grund av raketbeskjutningen mot civila i Sderot och andra närliggande israeliska samhällen.
Över 1 300 palestinier i Gaza och tretton israeler dog under det 22 dagar långa kriget förra vintern.

Goldstone har poängterat hur viktigt det är att ställa enskilda till svars i krigsförbrytarrättegångar, i stället för att demonisera hela folk.

Om bloggen


Bitte Hammargren bloggar om det händelserika Turkiet och Mellanöstern. Var SvD:s korrespondent för Turkiet och Mellanöstern 2001-2012. Medverkar regelbundet i SvD, numera som frilans.
Baserad i Stockholm men är ofta på resa.

Mottagare av Publicistklubbens stora pris 2008.

Kom hösten 2014 ut med boken Gulfen – en framtida krutdurk (Leopard förlag).

Kontakta Bitte Hammargren
Fler bloggar