Annons

Om mellanöstern

Bitte Hammargren

Bitte Hammargren

ISTANBUL

Människorättsorganisationen Human Rights Watch vill att EU till fullo stöder den FN-rapport om krigsförbrytelser under vinterns Gazakrig som den sydafrikanske juristen Richard Goldstone nyligen lade fram.

Human Rights Watch uppmanar EU:s 27 utrikesministrar – med ordförandeskapets Carl Bildt i spetsen – att stödja en internationell rättsordning där ”ingen stat står över lagen”.

– EU:s medlemsstater borde acceptera att både Israel och Hamas begick allvarliga krigsförbrytelser under Gazakonflikten, säger Lotte Leicht, som är chef för HRW:s Brysselkontor.

Goldstonerapportens rekommendationer skulle kunna ge rättvisa åt krigets civila offer, säger Lotte Leicht i en kommentar.

Israels regering, som vägrade samarbeta med Goldstone, har avvisat rapporten som ensidig. Premiärminister Benjamin Netanyahu hävdar att Goldstonerapporten ”skadar demokratiska länders kamp mot terrorism”.

Richard Goldstone själv har skrivit i New York Times att han länge tvekade att ta på sig detta politiskt laddade uppdrag, men att han lät sig övertygas sedan han blivit förvissad om att hans mandat var att undersöka krigsbrott begångna av alla sidor: Israel, Hamas som styr Gaza, samt andra väpnade palestinska grupper.

”Jag accepterade eftersom mina medarbetare är professionella personer som ville göra en objektiv, faktabaserad undersökning”, skrev Goldstone.

Human Rights Watch – liksom den israeliske fredsveteranen Uri Avnery och Gush Shalom – hoppas att Goldstonerapporten ska få avskräckande verkan i framtiden, genom att bryta den cirkel av ”straffrihet som alltför länge har underminerat möjligheterna till fred i den israelisk-palestinska konflikten”.

Richard Goldstone, som har varit chefsåklagare i de FN-ledda krigsförbrytartribunalerna för Rwanda och ex-Jugoslavien, har som tidigare meddelats nyligen blivit utsedd till förste pristagare av Stockholm Human Rights Award för sina ”enastående insatser för att främja rättsäkerhet och mänskliga rättigheter, både i sitt hemland Sydafrika och på högsta internationella nivå”.

Bakom priset står Sveriges Advokatsamfund, International Bar Association (IBA) och International Legal Assistance Consortium (ILAC). Priset ska delas ut i Stockholm den 3 december.

Om bloggen


Bitte Hammargren bloggar om det händelserika Turkiet och Mellanöstern. Var SvD:s korrespondent för Turkiet och Mellanöstern 2001-2012. Medverkar regelbundet i SvD, numera som frilans.
Baserad i Stockholm men är ofta på resa.

Mottagare av Publicistklubbens stora pris 2008.

Kom hösten 2014 ut med boken Gulfen – en framtida krutdurk (Leopard förlag).

Kontakta Bitte Hammargren