Annons

Om mellanöstern

Bitte Hammargren

Bitte Hammargren

ISTANBUL

Turkiets premiärminister Recep Tayyip Erdogan tog upp världsamfundets bortglömda löften till Gazas isolerade invånare när det var hans tur att tala inför FN:s generalförsamling i går kväll.

Turkiet och Israel har i årtionden haft nära strategiskt samarbete, men relationerna kyldes ned under vinterns israeliska offensiv mot det Hamaskontrollerade Gaza, ett krig som krävde runt 1 300 dödsoffer på palestinsk sida och som lämnade tiotusentals hemlösa och en infrastruktur i ruiner.

Premiärminister Erdogan härsknade till redan i vintras när han stormade ut från World Economic Forum i Davos, där han satt bredvid Israels president Shimon Peres.

Erdogan åkte hem i protest mot att han blev avbruten och att han inte fick lika lång talartid som Peres. Den turkiske ledaren lämnade podiet i vredesmod, en händelse som finns dokumenterad på bland annat YouTube (här i en klippt version). Ironiskt nog är YouTube förbjudet i Turkiet, efter ett domstolsbeslut som Erdogan själv protesterat mot.

Turkiets AKP-regering har inte samma kritiska hållning till Sudan som till Israel, trots massdöden i Darfur, noterar kritikerna.

När Erdogan kom hem till Ankara från Davos tog han emot Sudans vice president. Det gav intryck av att han ”har mer överseende när förföljelsen utförs av en muslimsk regering, och att han framför allt upprörs när muslimer blir attackerade av icke-muslimer”, heter det i en AKP-kritisk studie av Turkiets utrikespolitik gjord av Washington Institute for Near East Policy,

Men Erdogan har inget att förlora i sin hemmaopinion på att, som i sitt senaste FN-tal, påminna om att blockaden av Gaza fortsätter.

– Turkiet har så fort det varit möjligt påpekat att det inte går att vända bort blicken från de förfärliga levnadsförhållandena i Gaza. Det är vår gemensamma humanitära och moraliska skyldighet att se till att det blir ett slut på tragedin i Gaza och att en atmosfär av bestående fred skapas i regionen, sade Erdogan inför FN:s generalförsamling, ett tal som här återges av den engelskspråkiga turkiska tidningen Today’s Zaman.

Turkiet har på senare tid fungerat som medlare i fredssamtal mellan Syrien och Israel. Den turkiska regeringen vill också spela en större roll i fredsprocessen mellan israeler och palestinier – om det blir en ny omgång.

Samtidigt har jag under de senaste årens besök i Gaza mer än en gång fått frågor från Hamaströtta men fromma muslimska Gazabor som vill veta mer om Turkiets proislamiska AKP-regering. Rättvise- och utvecklingspartiet AKP har en tydlig lockelse på krafter som vill ha en politik med islam som värdegrund men som samtidigt vill slippa Hamas extremism och beroende av Iran.

Turkiets premiärminister har därför, i sin diplomatiska offensiv gentemot arabländer som Syrien, Qatar och Saudiarabien, inte heller något att förlora på att tala om Gaza i FN.

– Det har gått åtta månader sedan eldupphör proklamerades, vilket gjorde slut på konflikten i Gaza, sade han till FN:s generalförsamling med en anspelning på den internationella konferens som hölls i vintras i Sharm el-Sheikh när världssamfundet utlovade miljarder i bistånd för att återuppbygga Gazas raserade bostadsområden och infrastruktur.

– Men människor (i Gaza) bor fortfarande i tält. Där råder brist på dricksvatten. Lever vi upp till våra humanitära åtaganden när situationen ser sådan ut? Jag undrar vad FN kan göra, vad säkerhetsrådet kan göra, sade Erdogan i New York.

Om bloggen


Bitte Hammargren bloggar om det händelserika Turkiet och Mellanöstern. Var SvD:s korrespondent för Turkiet och Mellanöstern 2001-2012. Medverkar regelbundet i SvD, numera som frilans.
Baserad i Stockholm men är ofta på resa.

Mottagare av Publicistklubbens stora pris 2008.

Kom hösten 2014 ut med boken Gulfen – en framtida krutdurk (Leopard förlag).

Kontakta Bitte Hammargren