Annons

Om mellanöstern

Bitte Hammargren

Bitte Hammargren

Äntligen har den iranska förkämpen för jämställdhet, Parvin Ardalan, kunnat ta emot 2007 års Palmepris.

När hon var på väg till den ursprungliga prisceremonin i Sverige förra året blev hon bryskt avvisad från det plan hon redan stigit ombord på i Teheran. Men nu har hon kunnat ta emot priset på Bokmässan i Göteborg av Pierre Schori.


– Bra, nu fick jag pris två gånger, kommenterade Ardalan prisutdelningen i Göteborg enligt Aftonbladets kulturblogg. Hon säger att priset är alla iranska kvinnors.

Denna späda, starka och orädda iranska kvinnoaktivist låter sig inte avskräckas ens av den fängelsedom hon har hängande över sig.

Så här berättade hon i en SvD-intervjun när jag besökte henne hemma i hennes lägenhet i Teheran i maj, strax före det omstridda iranska valet.

Och under massdemonstrationerna i Teheran i juni – när många källor på plats valde att tala med utländsk press under skydd av anonymitet – berättade Parvin Ardalan frankt i eget namn om hur viktigt det är med ett stöd som har ett människorättsperspektiv,

Om bloggen


Bitte Hammargren bloggar om det händelserika Turkiet och Mellanöstern. Var SvD:s korrespondent för Turkiet och Mellanöstern 2001-2012. Medverkar regelbundet i SvD, numera som frilans.
Baserad i Stockholm men är ofta på resa.

Mottagare av Publicistklubbens stora pris 2008.

Kom hösten 2014 ut med boken Gulfen – en framtida krutdurk (Leopard förlag).

Kontakta Bitte Hammargren