Annons

Om mellanöstern

Bitte Hammargren

Bitte Hammargren

ISTANBUL

Syrien och Turkiet har just avskaffat visumtvånget mellan länderna. Det drog många människor fördel av i samband med den muslimska storhelgen Eid al-Fitr. De resande över gränsen var fler än vanligt – till glädje för de många som har sina släktingar på andra sidan av den långa landgränsen mellan Syrien och Turkiet.

Samtidigt var Syriens president Bashar al-Assad gäst hos premiärminister Recep Tayyip Erdogan i Istanbul. Bland de inbjudna på onsdagens mottagning fanns även religiösa ledare i Turkiet: den grekisk-ortodoxe respektive armeniske patriarken, den muslimske muftin samt den judiske chefsrabbinen Yitzhak Haliba.

– Jag skakade hand med Assad när vi religiösa ledare presenterade oss för honom. Han sade till mig ”Ni vet att i Syrien finns det också en judisk församling.” Jag svarade att jag sannerligen känner till det – det är vi som hjälper dem med när de behöver religiösa tjänster, sade Haliba enligt turkiska medier.

Så här säger Yitzhak Haliba till den israeliska tidningenYNet:

– Assad var trevlig. Vi är alla människor. När folk talar med varandra och berör sina problem över ett middagsbord förstår man varandra bättre. Det finns en vilja att lyssna och alla lyssnar på varandra.

– Jag, som religiös ledare, har inte med politiken att göra. Turkiets premiärminister bjöd in mig, så jag deltog som representant för Turkiet. Det är inte en fråga om politik och jag har inte heller gått emot mina sionistiska ståndpunkter. Jag sade till honom att vi vill ha fred och bad honom sluta fred med Israel.

Den judiska församlingen i Damaskus består inte längre består av många själar – samtidigt som Damaskus Gamla stad bär många spår av en urgammal judisk kultur.

Men i Istanbul finns ännu levande judiska församlingar, flera aktiva synagogor och turkiska judar som är väl synliga i det offentliga livet. Och då inte bara som religiösa ledare.

Om bloggen


Bitte Hammargren bloggar om det händelserika Turkiet och Mellanöstern. Var SvD:s korrespondent för Turkiet och Mellanöstern 2001-2012. Medverkar regelbundet i SvD, numera som frilans.
Baserad i Stockholm men är ofta på resa.

Mottagare av Publicistklubbens stora pris 2008.

Kom hösten 2014 ut med boken Gulfen – en framtida krutdurk (Leopard förlag).

Kontakta Bitte Hammargren