Annons

Om mellanöstern

Bitte Hammargren

Bitte Hammargren

ISTANBUL

Idag firas sista dagen av slutet på Ramadan här i Turkiet, eller Ramazan Bayram – alternativt Socker-Bayram, Seker Bayrami – som den muslimska högtiden kallas här.

Mångmiljonstaden Istanbul var fylld av godisstånd och helglediga människor – och ett transportnät som var packat när alla storhelgsfirare skulle hem till jobb och skolor efter att ha besökt sina anhöriga under det flera dagar långa firandet.

På den flotta gallerian i den moderna stadsdelen Sisli – en shoppinggalleria som anses vara Europas största – såg vi till och med en jultomte på ett café. Kanske ville caféägaren med glimten i ögat påminna om de många likheterna mellan de kristnas julhelg och Ramazan Bayram (eller Eid al-Fitr som araberna säger).

Turkiska skolbarn kunde i år glädja sig åt ett extra långt sommarlov eftersom skolorna kommer att öppnas först nu när Socker-Bayram är över och vardagslunken tar vid.

En god vän som just kommit tillbaka till Istanbul efter att ha varit hemma hos sin pappa för att hjälpa till med vinskörden säger uppgivet att ”det blir nog vinäger den här gången också, för tredje året i rad”.

Om bloggen


Bitte Hammargren bloggar om det händelserika Turkiet och Mellanöstern. Var SvD:s korrespondent för Turkiet och Mellanöstern 2001-2012. Medverkar regelbundet i SvD, numera som frilans.
Baserad i Stockholm men är ofta på resa.

Mottagare av Publicistklubbens stora pris 2008.

Kom hösten 2014 ut med boken Gulfen – en framtida krutdurk (Leopard förlag).

Kontakta Bitte Hammargren