Annons

Om mellanöstern

Bitte Hammargren

Bitte Hammargren

ISTANBUL

När jag var i Teheran före valet i somras kunde jag snabbt konstatera att mängder av stora sajter var blockerade av de iranska myndigheterna.

Men att också Turkiet blockerar stora sajter som YouTube och MySpace är en annan sak – här handlar det ju om ett ansökarland till EU som tillämpar hård nätcensur.

Visst går det att komma in på dessa sajter via proxys – och tipsen om dessa smitvägar florerar på nätet.

Men den som från Istanbul försöker ta rakaste vägen till MySpace eller YouTube kommer inte fram. YouTube har varit censurerat en längre tid och nätanvändare i Turkiet är förstås ursinniga över det. Men nytt sedan i går är att även MySpace har blockerats.

Anledningen är, säger turkiska nätanvändare till mig, att dessa sajter anses strida mot den tänjbara artikel 301, som förbjuder förolämpning av turkiskhet.

Den turkiska nyhetssajten Bianet berättade i våras om hur nätliberaler i Turkiet uppmanar myndigheterna att sluta med sin ”censurmentalitet”. De föreslog i stället att särskilda domstolar ska få i uppdrag att jaga cyberkriminalitet.

Premiärminister Recep Tayyip Erdogan har enligt Bianet själv avslöjat för journalister att han kringgått domstolens censurbeslut och är inne på YouTube. ”Ni borde också göra det”, sade han till journalister i november 2008.

Enligt Ercan Ipekçi på det turkiska journalistförbundet var i maj i år åtkomsten av 1 631 sajter stängd.

Men det är fler än premiärministern som känner till smitvägarna.

Om bloggen


Bitte Hammargren bloggar om det händelserika Turkiet och Mellanöstern. Var SvD:s korrespondent för Turkiet och Mellanöstern 2001-2012. Medverkar regelbundet i SvD, numera som frilans.
Baserad i Stockholm men är ofta på resa.

Mottagare av Publicistklubbens stora pris 2008.

Kom hösten 2014 ut med boken Gulfen – en framtida krutdurk (Leopard förlag).

Kontakta Bitte Hammargren