Annons

Om mellanöstern

Bitte Hammargren

Bitte Hammargren

ISTANBUL

Att få ett klart ja eller nej från en politiker på en avgörande fråga är svårt. Det vet varje intervjuare och politisk reporter. En som verkligen kan konsten att svara undvikande på kniviga frågor är Irans omstridde president Mahmoud Ahmadinejad. Det visar den intervju han gav häromdagen för NBC:s Ann Curry.

Ta hennes försök att få Ahmadinejad att svara på frågor som:

1 -Stal du det senaste valet i Iran?

2- Finns det omständigheter där Iran skulle kunna skaffa sig kärnvapen?

Här kom inga konkreta svar. Någon som har sett intervjun flera gånger har räknat till sju olika försök från Ann Currys sida att få Ahmadinejad att svara rent ut på frågan om kärnvapen. Det placerar Ahmadinejad i en internationell elitserie i konsten att undvika svar på raka frågor.

Nu lyder inte Irans kärntekniska program under presidenten, utan under högste ledaren Ali Khamenei.

Men varför kunde Ahmadinejad inte svara ett rakt ja eller nej på frågan?

Så här förklarar en iransk akademiker i exil saken:

1 – Ahmadinejad ger sällan raka intervjusvar. Han svarar över huvudtaget sällan ja eller nej på frågor. De gånger han svarar ja eller nej handlar frågan sällan om ett politiskt spörsmål.

2- Han betraktar inte intervjuaren som en uppriktig person som verkligen vill veta svaren. Han ser intervjuaren som en person som vill gillra en fälla för honom. Han ger sig in i ett semantiskt spel, där han ser varje intervju som en duell som han tänker vinna. (Något Ahmadinejad inte är ensam om i den politiska världen för övrigt).

Nu ska snart han snart till New York för FN:s generalförsamling, vilket kommer att ge honom fler chanser till verbala dueller.

Om bloggen


Bitte Hammargren bloggar om det händelserika Turkiet och Mellanöstern. Var SvD:s korrespondent för Turkiet och Mellanöstern 2001-2012. Medverkar regelbundet i SvD, numera som frilans.
Baserad i Stockholm men är ofta på resa.

Mottagare av Publicistklubbens stora pris 2008.

Kom hösten 2014 ut med boken Gulfen – en framtida krutdurk (Leopard förlag).

Kontakta Bitte Hammargren