Om mellanöstern

Bitte Hammargren

Bitte Hammargren

Människorättsorganisationen Human Rights Watch skriver i sin senaste uppmärksammade rapport att israelisk militär dödade elva civila palestinier som viftade med vita tygstycken som tecken på att de inte var stridande under vinterns krig i Gaza. Fyra av de döda var barn, enligt HRW.

Human Rights Watch säger sig ha hittat starka bevis för att israelisk militär i bästa fall underlät att skilja mellan civila och stridande innan de gick till attack i dessa fall och i värsta fall sköt medvetet mot civila.

Men israelisk militär slår tillbaka. Så här skriver Israels ambassad i Stockholm ett pressmeddelande i dag:

”IDF:s soldater och officerare måste respektera vita flaggan som en symbol för att man ger upp eller som status för en ickestridande och för att undvika att hon eller han skadas. Krigets realitet på Gazaremsan var särskilt komplext tack stridernas intensiva natur och Hamas cyniska användning av civila som mänskliga sköldar. Dessutom drog Hamas fördel av Israels förpliktelser att undvika att skada civila så långt det var möjligt och valde med avsikt att strida i mitten av befolkade civila områden.”

Men HRW säger sig inte ha hittat några bevis i de undersökta fallen på att Hamas skulle ha använt civila palestinier som mänskliga sköldar eller på att de döda skulle ha hamnat i korseld mellan stridande parter.

Enligt israelisk militär är rapporten i fråga ”baserad på vittnesmål från ett antal palestinier vars trovärdighet inte har bekräftats”.

Men Human Rights Watch Mellanösternchef Joe Stork kräver att fallen granskas av oberoende organ.

”Israelisk militär bedriver förhalningstaktik inför bevisen för att dess soldater dödade civila som viftade med vita flaggor i områden som militären kontrollerade och där det inte fanns några palestinska stridande. Dessa fall kräver noggranna, oberoende undersökningar”.

Ett av fallen som nämns i HRW:s rapport har jag själv skrivit om från Gaza, i artikeln Döttrarnas död utreds inte av FN.

Det gäller Khaled Abed Rabbo och hans familj som förlorade två små döttrar medan en tredje skadades allvarligt.

Här kliver Khaled Abed Rabbo omkring på ruinerna av familjens hus. Pappan säger till såväl SvD som till Human Rights Watch att två av familjens döttrar dödades och en tredje skadades när familjen, tillsammans med barnens farmor, gick ut ur huset viftande med vit flagg. Foto: BITTE HAMMARGREN

FN:s undersökningsteam som besökte Gaza fick inte göra någon undersökning av händelsen i detta område (där nästan alla hus är krigsskadade), eftersom FN-teamets mandat var begränsat till angrepp på världsorganisationens egen personal och byggnader.

Sä här lät det när Khaled Abed Rabbo berättade sin version för mig under de kulna februaridagar när jag besökte honom på ruinerna av det som hade varit familjens flervåningshus (stycket nedan är saxat ur en SvD-artikel som också finns på svd.se):

–Klockan var tolv på dagen den 7 januari. En högtalarröst från en israelisk stridsvagn, som stod nära vårt hus, beordrade oss att gå ut. Med vita flaggor i händerna gick jag, min gamla mamma, min fru och våra barn ut genom dörren.

På en stridsvagn såg han två soldater äta choklad och chips.

– En tredje soldat dök upp. Han öppnade eld med sitt M16-gevär. Min yngsta, tvååriga Amal, dog omedelbart. Hennes inälvor rann ut. Jag var i chock. Suad, 7 år, dog därefter. Samar, 4 år, blev svårt skadad. Min gamla mamma som hade en vit flagga i handen blev också träffad. Allt finns dokumenterat i läkarjournaler.

En ambulansförare som ville undsätta familjen blev tillfångatagen, hävdar pappan.

–Soldaterna drog av honom kläderna och förstörde hans ambulans.

Först efter två timmar, hävdar pappan, fick familjen tillstånd att till fots bege sig till ett sjukhus med de döda flickorna och en svårt skadad 4-åring.

Khaled Abed Rabbo har jobbat för Palestinska myndighetens säkerhetsstyrkor, som kontrolleras av Fatah. Han visar ett israeliskt id-kort daterat 1997. Han har kvar det från den tid när han jobbade i PA:s säkerhetskoordination med Israel (före Hamas maktövertagande i Gaza 2007). Förgäves har han bett den israeliska militären, IDF, om en förklaring till döttrarnas död.

En IDF-talesman bestrider för SvD helt Khaled Abed Rabbos version av händelseförloppet.

–IDF:s soldater och befäl i Gaza under Operation gjutet bly uppträdde i enlighet med IDF:s grundvärderingar. Enligt dessa är Hamasaktörer – inte oskyldiga Gazabor – måltavlor för operationerna, säger militärtalesmannen Ariel Levy.

Men Khaled Abed Rabbo säger sig varken tillhöra Fatah eller Hamas.

–Om jag hade tillhört Hamas, hade det då varit rätt att döda mina barn?

Plötsligt lyser hans ansikte upp. Mobilen ringer och han får kontakt med lilla Samar som vårdas i Belgien. Läkarna ger henne inget hopp om att kunna gå igen.

– Men jag vill tacka européerna för vad ni gör för henne, säger pappan.

Khaled Abed Rabbos ansikte lyser upp när han får telefonkontakt med sin lilla dotter Samar, som vårdas på ett sjukhus i Belgien för sina svåra skador. Foto: BITTE HAMMARGREN

Human Rights Watch förklarar i sin rapport att israelisk militär vägrade träffa organisationens egna utredare eller svara på skriftliga frågor.

Human Rights Watch avvisar den israeliska kritiken mot rapporten och framhåller, enligt TT, att den inte bara bygger på palestinska vittnesmål, ”utan också på läkarutlåtanden, tekniska bevis, intervjuer med militärer, läkare och andra officiella personer samt – i vissa fall – även med dem som sköt, hävdar HRW”.

”I stället för att bemöta påståendena i rapporten försöker företrädare för Israel undergräva dess trovärdighet genom att göra falska påståenden”, skriver HRW i ett uttalande.

FN-kommissionären för mänskliga rättigheter, Navi Pillay, sade på fredagen att det finns bevis för att israeliska trupper bröt mot folkrätten och kränkte mänskliga rättigheter under vinterns Gazakrig. Haaretz skriver om Navi Pillays rapport här.

Human Rights Watch vädjar till FN att få till stånd opartiska utredningar om anklagelserna om allvarliga krigsförbrytelser från den israeliska militärens och Hamas sida under vinterns konflikt.

”I händelse av att Israel och Hamas myndigheter inte förmår eller vill utreda och väcka åtal” mot dem som är ansvariga för krigsförbrytelser bör FN pressa på så att internationella åklagare tar över utredningen, skriver Human Rights Watch.

Min anmärkning: Eftersom blogginlägg som handlar om exempelvis Iran, islam, Irak och Israel/Palestina brukar framkalla somliga kommentarer som inte lever upp till SvD:s publiceringskrav, måste jag dessvärre stänga kommentarfunktionen.

Om bloggen


Bitte Hammargren bloggar om det händelserika Turkiet och Mellanöstern. Var SvD:s korrespondent för Turkiet och Mellanöstern 2001-2012. Medverkar regelbundet i SvD, numera som frilans.
Baserad i Stockholm men är ofta på resa.

Mottagare av Publicistklubbens stora pris 2008.

Kom hösten 2014 ut med boken Gulfen – en framtida krutdurk (Leopard förlag).

Kontakta Bitte Hammargren
Fler bloggar