Om mellanöstern

Bitte Hammargren

Bitte Hammargren

Irans talman Ali Larijani är den senaste i raden av makthavare att bli attackerad av stockkonservativa, Ahmadinejadtrogna kretsar i Iran.

Larijani, som varit chef för statstelevisionen och för nationella säkerhetsrådet, kommer från en inflytelserik prästfamilj och har varit en del av statsapparaten i den islamiska republiken.

– Hur kan han som har studerat västerländsk filosofi och som har skrivit en bok om Immanuel Kant stödja det här systemet? undrade en europé jag träffade i Teheran för ett par år sedan. Det var medan Larijani ännu var Irans chefsförhandlare med EU i fråga om atomenergiprogrammet.

Larijani är en del av systemet men det stödet sträcker sig inte så långt att han har blivit Ahmadinejadkramare.

I stället beskylls han av en nyhetssajt på persiska, Raja News, för att vara ”medskyldig” till krisen i Iran. Ali Larijani ska enligt den anonyme artikelförfattaren i Raja News ha ringt upp oppositionsledaren Mir Hossein Mousavi och gratulerat honom till segern redan på valdagens eftermiddag den 12 juni.

Om bloggen


Bitte Hammargren bloggar om det händelserika Turkiet och Mellanöstern. Var SvD:s korrespondent för Turkiet och Mellanöstern 2001-2012. Medverkar regelbundet i SvD, numera som frilans.
Baserad i Stockholm men är ofta på resa.

Mottagare av Publicistklubbens stora pris 2008.

Kom hösten 2014 ut med boken Gulfen – en framtida krutdurk (Leopard förlag).

Kontakta Bitte Hammargren
Fler bloggar