Om mellanöstern

Bitte Hammargren

Bitte Hammargren

Juan Cole är en av den amerikanska akademikervärldens främsta kännare av Irak – och en flitig bloggare om Mellanösterns religion och historia på Informed Comment.

Och så är han en vass debattör, vilket han visar i måndagens inlägg på salon.com, där han gör en jämförelse som först kan verka halsbrytande men som har sina poänger: han drar paralleller mellan Irans Mahmoud Ahmadinejad och det republikanska partiets vice presidentkandidat Sarah Palin.


”Ni båda högerpopulister har förvånansvärt mycket gemensamt” skriver Juan Cole.

Båda är tidigare guvernörer från delstater i nordväst. Båda är kända för att säga saker som skapar rubriker. Båda tilltalar en känsla av sårad nationalism bland amerikaner respektive iranier. Båda talar om hur det egna landets trupper har uppoffrat sig och de vill gärna identifiera sig med den vanlige soldaten. De är misstänksamma mot utländska planer för deras respektive nationer och insisterar på att de ska vara självförsörjande i fråga om energi, konstaterar Juan Cole.

Han ser fler paralleller:

Framför allt är Palin och Ahmadinejad ”populister som påstår sig representera den lilla människan mot den sluga och skrupelfria eliten och mot bortklemade över-medeklass-yuppies som säger sig vara demokratins språkrör”.

Tillsammans säger de oss något om hur farlig populismen kan bli i globaliseringens tidevarv, argumenterar Juan Cole.

Avslutningsvis konstaterar han – förskräckt – att Sarah Palin står sig väl i mätningarna om vem som kan bli republikanernas nästa tänkbara presidentkandidat.

Men iranierna fick i vart fall Ahmadinejd på halsen endast på grund av riggade val, fortsätter Cole.

Och iranierna ”var anständiga nog att sätta i gång massiva protester mot valresultatet.”

Om bloggen


Bitte Hammargren bloggar om det händelserika Turkiet och Mellanöstern. Var SvD:s korrespondent för Turkiet och Mellanöstern 2001-2012. Medverkar regelbundet i SvD, numera som frilans.
Baserad i Stockholm men är ofta på resa.

Mottagare av Publicistklubbens stora pris 2008.

Kom hösten 2014 ut med boken Gulfen – en framtida krutdurk (Leopard förlag).

Kontakta Bitte Hammargren
Fler bloggar