Annons

Om mellanöstern

Bitte Hammargren

Bitte Hammargren

Förändring är ett budskap som går hem inte bara i USA – där Change var Obamas valslogan.

Förändring är också namnet på det nya uppstickarpartiet i irakiska Kurdistan – eller Goran som det heter på kurdiska. Partiet fick nära en fjärdedel av rösterna i lördagens regionval i Kurdistan.

Goran slog ur underläge under valkampanjen och gjorde korruptionen inom de gamla maktpartierna, Masous Barzanis KDP och Jalal Talabanis PUK, till sitt huvudnummer.

Barzani är president för irakiska Kurdistans självstyre och Talabani är president för republiken Irak.

Som om inte den maktställningen räckte så gick KDP och PUK till val i Kurdistan på en gemensam lista. Det gav dem tillsammans 57 procent av rösterna, medan Barzani omvaldes till president för regionstyret med nära 70 procent.

Men Goran, lett av affärsmannen Nawshirwan Mustafa, som hoppat av från PUK i protest mot korruption och maktmissbruk, plockade röster bland de unga och människor med hygglig ekonomi.

Som en av topparna inom PUK, Iraks biträdande premiärminister Burham Salih, erkände för National Public Radio före valet, så är det inte lätt att bryta upp ett politiskt system som bygger på klientilism: om du gör mig en tjänst (dvs röstar på mig och värvar andra röster) så ska jag se till att gynna dig när det gäller jobb, pengar och tillstånd.

Burham Salih anses för att vara makthavare i Irak som en hyfsat okorrumperad person.

Att misstron mot korruption och maktmissbruk var utbredd märktes också när jag själv var i irakiska Kurdistan förra året. Ett nytt uppstickarparti låter välgörande.

Independents Patrick Cockburn skriver intressant från Suleimaniya där PUK förlorade många röster till Goran.

Om bloggen


Bitte Hammargren bloggar om det händelserika Turkiet och Mellanöstern. Var SvD:s korrespondent för Turkiet och Mellanöstern 2001-2012. Medverkar regelbundet i SvD, numera som frilans.
Baserad i Stockholm men är ofta på resa.

Mottagare av Publicistklubbens stora pris 2008.

Kom hösten 2014 ut med boken Gulfen – en framtida krutdurk (Leopard förlag).

Kontakta Bitte Hammargren