Annons

Om mellanöstern

Bitte Hammargren

Bitte Hammargren

President Barack Obama har blivit klar och tydlig om att all fortsatt utbyggnad av de israeliska bosättningarna på ockuperat område, inklusive östra Jerusalem, måste upphöra.
Det är egentligen ingen sensationell hållning eftersom den utgör en del av Vägkartan för fred, vilken Bushadministrationen stod som sponsor av.

Men det som överraskat både israeler och omvärlden är Obamas klarspråk.

Medan det skulle sitta långt inne innan AIPAC, den mäktiga proisraeliska lobbygruppen i USA, skulle kritisera Benjamin Netanyahu eller någon annan israelisk premiärminister, finns en relativt ny och till stor del judisk lobbygrupp i USA som tvärt om stöder Obamas anti-bosättnings-linje.

Den nya lobbygruppen J Street vill se en ny amerikansk utrikespolitik som bygger på diplomati snarare än militära lösningar – också gentemot Iran. De stöder bildandet av en palestinsk stat och vill se ett stopp för bosättningarnas tillväxt.

”Israels bosättningspolitik på ockuperat område har i över 40 år utgjort ett hinder för fred. Bosättningarna har dränerat Israels ekonomi, militära förmåga och demokrati och de har fått landets ställning som rättsstat att erodera. Fortsätt tillväxt av bosättningarna underminerar utsikten till fred genom att de får palestinierna att tvivla på Israels bevekelsegrunder och genom att de komplicerar den territoriella kompromiss som är nödvändig i slutstatusförhandlingar” skriver J Street i sin policyförklaring.

Till den franska tidningen Libération säger en av ledarna inom J Street, Isaac Luria:

– Att kritisera Israel är otänkbart för de flesta amerikanska judar. Men vi tycker tvärt om att vänner är till för att de ska kunna säga sanningen, även om den gör ont.

Denna lobbyorganisation kan beskrivas som vänsterjudisk (ordet vänster ska här tolkas utifrån synen på konfliktlösning i Mellanöstern) och säger sig vara en allierad till Israel. Men de ser skapandet av en palestinsk stat vid sidan av Israel som ett måste – för amerikaners, israelers och palestiniers bästa.

Om det kommer att dra kallt från några håll när Barack Obama ska lägga fram sin strategi för Mellanöstern kan han säkert tycka att J Street känns som en mild och välgörande bris.

Om bloggen


Bitte Hammargren bloggar om det händelserika Turkiet och Mellanöstern. Var SvD:s korrespondent för Turkiet och Mellanöstern 2001-2012. Medverkar regelbundet i SvD, numera som frilans.
Baserad i Stockholm men är ofta på resa.

Mottagare av Publicistklubbens stora pris 2008.

Kom hösten 2014 ut med boken Gulfen – en framtida krutdurk (Leopard förlag).

Kontakta Bitte Hammargren