Om mellanöstern

Bitte Hammargren

Bitte Hammargren

I arabvärlden är det ganska tyst om protesterna i Iran, hävdade Associated Press häromdagen.

Men det är långt ifrån sanningen, invände ett par dagar senare en debattör på Huffington Post, Jamal Dajani, producent för Mosaic News.

Han tycker att medierna i väst borde sluta generalisera.

”Arabvärlden är inte monolitisk och folk är inte som deras regeringar. Araberna har blivit väldigt inspirerade av valet i Iran. Det har debatterats natt och dag, folk har bloggat och twittrat om det! De är till och med avundsjuka på iranierna som lyckats hålla i gång regeringskritiska protester en hel vecka. Tänk om det hade hänt i Saudiarabien… eller i

Egypten där Obama valde att hålla sitt tal till den muslimska världen.”

Och vad säger folk i Gaza, där det styrande Hamas under bojkott och blockad har vänt sig till Iran?

Jag ställde frågan till en kontakt i Gaza som svarade så här:

”Hamas reaktion är oklar. De är försiktiga eftersom de ser Iran som deras första understödjare. Jag ser inga tydliga reaktioner i Hamas medier. De är upptagna med sina interna frågor. Alla Hamasmedier toppar med vad Fatah gjort på Västbanken. De har fullt upp med den överenskommelse mellan Fatah och Hamas som ska undertecknas i juli. Folk i Gaza tycker inte om Ahmadinejad. Fast en del i Gaza ser en amerikansk hand i Iran. De tror att det som händer i Iran är den amerikanska regeringens första försök att använda sig av islam i sitt krig mot islam.”

Och så övergår den här källan att berätta om livet i Gaza:

”Det är lika hårt som tidigare. Situationen är svår eftersom isoleringen fortsätter. I dag släppte Israel in lite boskap genom blockaden – för första gången på nio månader. Men palestinierna här har lärt sig att komma åt vad de behöver via tunnlarna. Till och med boskap och en del bränsle tas in genom tunnlarna. Men det allra värsta är bristen på byggnadsmateriel, särskilt nu när Gaza behöver bli återuppbyggt efter kriget. Allt här är hårt och det har med blockaden att göra.”

Tillbaka till Jamal Dajani i Huffington Post. Han noterar att arabiska medier (kanske med Gazamedierna som ett av undantagen?) ibland kallar protesterna i Teheran, Shiraz och Isfahan för den ”iranska intifadan”.

”Jag undrar varför. Kan det vara för att en intifada uttrycker en folkvilja som möjligen krossad?” skriver Jamal Dajani.

Han fortsätter:

”Det iranska valet har varit toppnyhet under den senaste veckan i mer än det dryga trettiotal arabiska tv-kanaler som jag bevakar. Det finns ett undantag: egyptisk tv, när Egypten besegrade Italien, VM-vinnare i fotboll, i semifinalen på Confederations Cup. ”

Om bloggen


Bitte Hammargren bloggar om det händelserika Turkiet och Mellanöstern. Var SvD:s korrespondent för Turkiet och Mellanöstern 2001-2012. Medverkar regelbundet i SvD, numera som frilans.
Baserad i Stockholm men är ofta på resa.

Mottagare av Publicistklubbens stora pris 2008.

Kom hösten 2014 ut med boken Gulfen – en framtida krutdurk (Leopard förlag).

Kontakta Bitte Hammargren
Fler bloggar