Om mellanöstern

Bitte Hammargren

Bitte Hammargren

Trots att iranska myndigheter med högste ledaren Ali Khamenei i spetsen har förbjudit alla demonstrationer så fortsätter protesterna.
Oppositionskandidaten Mir Hossein Mousavi som framträtt vid en demonstration i dag säger enligt New York Times att han är redo att dö för sin sak, eller att bli martyr.

Samtidigt har en rad iranska akademiker världen över skrivit ett gemensamt öppet brev till FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon, med krav på att han tillsätter ett särskilt sändebud som ska utreda ”de brott mot mänskliga rättigheter som har begåtts av Irans regering”.

Bland undertecknarna märks filosofiprofessorn Ramin Jahanbegloo i Toronto som tidigare i Teheran var aktiv i kulturdialogen mellan Iran och väst, men som fängslades efter en konferens i Bryssel 2006. Han släpptes fyra månader senare efter protester från bland annat framstående intellektuella världen över.

Bland undertecknarna av midsommarhelgens brev till FN:s generalsekreterare finns också minst två akademiker i Sverige: etnologen Fataneh Farahani och sociologen Mehdrad Darvishpour, båda vid Stockholms universitet.

– Det är viktigt att påpeka att universitetslärare protesterar mot hur kolleger och studenter behandlas och hur regeringen attackerar universitet och studenter i stället för att beskydda dem, säger Fataneh Farahani.

Hon ber andra universitetsanställda försöka föreställa sig hur de skulle reagera om ”de en dag gick till jobbet och såg hela campus likna ett krigsområde och många studenter antingen arresterade eller misshandlade.”

– Så är verkligheten för många studenter i Iran.

Filmen nedan som smugglats ut från informationsblockadens Iran under dagen visar hur studenter någonstans i Teheran demonstrerar och ropar Allahu akbar (Gud är stor) mot beväpnade basiji-milismän på ett tak. Skott avlossas och en ung man faller till marken, träffad:

Om bloggen


Bitte Hammargren bloggar om det händelserika Turkiet och Mellanöstern. Var SvD:s korrespondent för Turkiet och Mellanöstern 2001-2012. Medverkar regelbundet i SvD, numera som frilans.
Baserad i Stockholm men är ofta på resa.

Mottagare av Publicistklubbens stora pris 2008.

Kom hösten 2014 ut med boken Gulfen – en framtida krutdurk (Leopard förlag).

Kontakta Bitte Hammargren
Fler bloggar