Annons

Om mellanöstern

Bitte Hammargren

Bitte Hammargren

Den italienske marathonlöpare Max Calderan, som har vunnit flera lopp i Italien och fyra internationella marathonlopp, får inte komma in i Gaza.
Han hade tänkt passera Gaza som en etapp i sitt 54 mil långa ”Lopp för kärleken”, som startade i Ramallah, passerade Jerusalem och sedan skulle fortsätta till Gaza för att därefter avslutas i Egypten på Berget Sinai.

Max Calderan hade enligt FN-organet Unrwa, som har sponsrat hans femdagarslopp, först fått försäkringar av israeliska myndighetern om att han fick passera det belägrade Gaza. Men han blev ändå stoppad vid gränsterminalien Erez.

– Jag är väldigt besviken för det här handlar inte om politik, religion, det finns inget kontroversiellt i mitt ”Lopp för kärleken”, sade han på en presskonferens i Jerusalem för några dagar sedan.

Unrwas talesman Christopher Gunness kommenterade:
– Det verkar som om marathonlöpare nu också står på listan över förbjuden införsel i Gaza. Glödlampor, tvättmedel, byggnadsmateriel och marathonlöpare. Det värsta är att vi hade idrottsmän och handikappade barn som väntade på att få springa med Max inne i Gaza.
Den italienske långdistanslöparen fick i stället fortsätta i bil från Jerusalem till Egypten.

Om bloggen


Bitte Hammargren bloggar om det händelserika Turkiet och Mellanöstern. Var SvD:s korrespondent för Turkiet och Mellanöstern 2001-2012. Medverkar regelbundet i SvD, numera som frilans.
Baserad i Stockholm men är ofta på resa.

Mottagare av Publicistklubbens stora pris 2008.

Kom hösten 2014 ut med boken Gulfen – en framtida krutdurk (Leopard förlag).

Kontakta Bitte Hammargren