Annons

Om mellanöstern

Bitte Hammargren

Bitte Hammargren

På torsdag den 4 juni ska president Barack Obama hålla ett tal i Kairo, ett tal som enligt förhandstipsen rubricerats som ett stort linjetal riktat till den muslimska världen.

Mina kontakter i Gaza, som inte ligger långt från Kairo även om blockaden av Gaza gör avståndet stort, säger att alla där kommer att spetsa öronen. De har ju redan hört att Obama uppmanat Israels premiärminister att häva blockaden mot Gaza och att strypa utbyggnaden av bosättningarna på Västbanken, inklusive det som de israeliska ledarna kallar ”naturlig tillväxt”.

Vad nytt har nu Obama att komma med?

Bortsett från hemlighetsmakeriet kring det politiska innehållet i talet så har det också varit en officiell hemlighet var Obama kommer att hålla det.

Men Kairoborna vet det redan. De känner till att säkerhetspolisen har finkammat närområdet kring det stora Kairouniversitetet och fiskat efter namn och id-nummer på de boende där.

Och den egyptiska oppositionstidningen al-Masri al-Youm har redan berättat på sin förstasida att Kairouniversitetet blir platsen för Obamas förmodat stora tal.

Det är klart att al-Masri al-Youm kan ha fel. Men New York Times medarbetare i Kairo berättar om hur det putsas och fejas på det stora universitetsområdet i Giza, väster om Nilen.

Varför denna städiver? undrar NYT:s reporter.

– För att vi är väldigt stolta över att vara värdar för USA:s president, svarar Galila Mukhtar som arbetar med universitets pr-avdelning.

Eller hon kanske inte längre har sitt jobb kvar, efter att ha pratat bredvid mun med New York Times? USA:s jättelika ambassad i Kairo säger ingenting om var talet ska hållas och det gör inte heller Vita huset.

Men enligt al-Masri al-Youms sannolikt välunderrättade källor kommer universitetet att hållas stängt för de 200 000 studerande nästa torsdag och universitetspersonal sägs ha blivit utlovade en fridag. Endast femton studenter från vart och ett av universitetes fakulteter kommer att närvara, heter det.

Om bloggen


Bitte Hammargren bloggar om det händelserika Turkiet och Mellanöstern. Var SvD:s korrespondent för Turkiet och Mellanöstern 2001-2012. Medverkar regelbundet i SvD, numera som frilans.
Baserad i Stockholm men är ofta på resa.

Mottagare av Publicistklubbens stora pris 2008.

Kom hösten 2014 ut med boken Gulfen – en framtida krutdurk (Leopard förlag).

Kontakta Bitte Hammargren