Annons

Om mellanöstern

Bitte Hammargren

Bitte Hammargren

En lösning av Cypernkonflikten är inte en fråga för EU utan främst för FN och de folkvalda parterna på ön – dels för president Dimitris Christofias internationellt erkända regering på den södra, grekcypriotiska delen av ön, och dels för Mehmet Ali Talat, president i den utbrytarrepublik på nordsidan som endast Turkiet erkänt.

Men eftersom Cypern togs in som medlemsland i EU innan konflikten var löst i denna forna brittiska koloni – turkcyprioterna röstade ja, medan grekcyprioterna röstade nej i en folkomröstning om den förre FN-chefen Kofi Annans fredsplan – så har det lilla Cypern fått vetomakt över varje steg i Turkiets EU-ansökan.

En lösning av Cypernfrågan ligger därför i varje turkisk EU-väns intresse. Och nu finns det positiva signaler om att Christofias och Talat är på väg att nå fram till en fredsplan, med FN:s hjälp.

– Om 2-3 månader förväntar vi oss framsteg från de bägge ledarna. EU måste stödja den processen, sade Turkiets statssekreterare, ambassadör Ertugrul Apakan när han i dag talade på ett möte i Stockholm om Turkiet och EU under det svenska ordförandeskapet.

Nu är den turkiska allmänheten förgrymmad över att EU utsätter turkcyprioterna för en sanktionspolitik. Statsvetaren Sylvia Tiriyaki från Istanbul Kültür Universitesi hävdade att det inte finns någon juridisk grund för en isoleringen av turkcyprioterna – som ju också är EU-medborgare.

Att den turkiska militären ockuperade nordsidan 1974 och att turkcyprioterna utropat en egen stat är ingen legal grund för isoleringspolitiken, hävdade Dr Tiriyaki i polemik med Cyperns Stockholmsambassadör Pavlos Anastiades under mötet på Utrikespolitiska institutet.

– FN:s generalsekreterare har sagt att FN-resolution 541 och 550 (som säger nej till turkcyprioternas republik och Turkiets erkännande av denna) inte utgör ett hinder för att ta bort sanktionerna mot norra Cypern. Och Europarådet har begärt att isoleringen av nordcyprioterna ska upphöra, sade Sylvia Tiriyaki.

Turkiets chefsförhandlare med EU Egemen Bagis sade i en SvD-intervju tidigare i maj att Turkiet skulle öppna alla sina hamnar och flygplatser för cypriotiska transportmedel om bara EU upphör med isoleringen av invånarna på norra Cypern.

– Den 26 april 2004 tog EU:s ministerråd ett beslut om att upphöra med sin isolering av turk-cyprioterna, sade Europaminister Egemen Bagis.

Men när SvD ställde frågan om så kommer att ske under det svenska ordförandeskapet vill inte kabinettssekreterare Frank Belfrage ge några löften.

Frank Belfrages turkiske motpart, ambassadör Ertugrul Apakan ville inte heller uttrycka sådana förväntningar på det svenska ordförandeskapet (även om han nog hyser dem).

– Det jag förväntar mig är en allomfattande fredslösning på Cypern under FN:s ledning, sade statssekreteraren från Ankara.

Och Cyperns Stockholmsambassadör lät också hoppfull:

– Restriktionerna mot norra Cypern beror på ockupationen (från turkisk militär) och utbrytarstaten. Men jag håller med om att fokus nu måste ligga på en bred lösning av Cypernfrågan.

Om bloggen


Bitte Hammargren bloggar om det händelserika Turkiet och Mellanöstern. Var SvD:s korrespondent för Turkiet och Mellanöstern 2001-2012. Medverkar regelbundet i SvD, numera som frilans.
Baserad i Stockholm men är ofta på resa.

Mottagare av Publicistklubbens stora pris 2008.

Kom hösten 2014 ut med boken Gulfen – en framtida krutdurk (Leopard förlag).

Kontakta Bitte Hammargren