Annons

Om mellanöstern

Bitte Hammargren

Bitte Hammargren

Mediernas fokusering på en tvåstatslösning i den israelisk-palestinska konflikten är ”barnslig och dum”, anser Ron Dermer, rådgivare till Israels premiärminister Benjamin Netanyahu.

Nu är det inte bara medierna som är fokuserade på en tvåstatslösning. En sådan syn på en konfliktlösning har också USA, och inte minst president Barack Obama, vilket framgick med all tydlighet när han tog emot Netanyahu i Vita huset i veckan.

FN-systemet, liksom EU sluter upp bakom tvåstatsmodellen som en lösning på den 62 år långa israelisk-palestinska konflikten. Det gjorde också Arabförbundet i sin Beirutdeklaration 2002. Liksom PLO. Samt den israeliska mitten och vänstern. Det är målet för Vägkartan för fred.

Alternativen – en stat mellan Medelhavet och Jordanfloden – förespråkas främst av fundamentalister på olika sidor. Den hårda ideologiska grenen av bosättarrörelsen i Israel ser varje territoriell eftergift från Västbanken som förräderi.

Israels förre premiärminister Yitzhak Rabin mördades av en judisk-israelisk extremist av detta skäl.

De palestinska islamisterna i Hamas har i stället som mål en islamisk stat mellan havet och floden (även om Hamasledare som Khaled Mashaal i Damaskus sagt sig godta en palestinsk stat inom 1967 års gränser, dock utan att vilja erkänna Israels rätt att existera).

Att Israels nye premiärminister och USA:s nye president drar åt olika håll har vi redan berättat i SvD. Klyftan lär bestå så länge Netanyahu vägrar bekänna sig till en tvåstatslösning.

För övrigt: Haaretz kolumnist Gideon Levy skriver entusiastiskt om Barack Obama som en verklig vän av Israel, som en ledare som håller på att rädda Israel från sig självt, genom att gå in för att det någon gång ska bli ett slut på ockupationspolitiken.

Svenskisraeliska Anna Veeder skriver på sin blogg om 57-statslösningen, tanken som drivs av Jordaniens kung Abdullah att Israel skulle kunna få fred med hela den muslimska världen i utbyte mot land.

Om bloggen


Bitte Hammargren bloggar om det händelserika Turkiet och Mellanöstern. Var SvD:s korrespondent för Turkiet och Mellanöstern 2001-2012. Medverkar regelbundet i SvD, numera som frilans.
Baserad i Stockholm men är ofta på resa.

Mottagare av Publicistklubbens stora pris 2008.

Kom hösten 2014 ut med boken Gulfen – en framtida krutdurk (Leopard förlag).

Kontakta Bitte Hammargren